Hrvatska
StoryEditor

‘Hrvatska je promijenila okruženje i zemlja je koja štiti ulagače‘

29. Listopad 2014.

U zadnje dvije godine Hrvatska je prijavila više reformi nego u prethodnih gotovo šest, istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je istaknuo napredak Hrvatske u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja "Doing Business 2015".

U tom izvješću, u kojem se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative, Hrvatska je među 189 zemalja zauzela 65. mjesto. Time je napredovala za dva mjesta u odnosu na izmijenjeni lanjski plasman po novoj metodologiji, dok je prije te izmjene i uvođenja nove metodologije Hrvatska u izvješću "Doing Business 2014" bila na 89. mjestu.

Vrdoljak je naglasio kako je najveći skok, za 95 mjesta, Hrvatska ostvarila na području zaštite ulagača.

"Hrvatska je promjenila okruženje i zemlja je koja štiti ulagače, jer smo sa 157. mjesta (u kategoriji zaštite ulagača) napredovali za 95 mjesta i sada smo na 62. mjestu", kazao je Vrdoljak napominjući kako tu nije kraj posla te kako trebamo i moramo biti bolji.

Posebno je istaknuo podatke HNB-a o izravnim stranim ulaganjima u prvih šest mjeseci ove godine koja su dosegnula 2,17 milijardi eura. "To je više nego četiri puta više nego cijele prošle godine", naglasio je Vrdoljak napominjući kako je to rezulatat aktivne politike i povećanja aktivnosti i mjera privlačenja investicija od strane čitave Vlade i velikog angažmana Agencije za investicije i konkurentnost.

Osvrčući se na izvješće "Doing Business 2015" Vrdoljak je naveo kako je Hrvatska danas na 65. mjestu od 189 zemalja, a do prošle godine smo bili 89. i to u trendu koji nije bio dobar, jer smo se u pravilu pomicali prema dolje.

Najveći skok ostvaren je u pet pokazatelja - uknjižba vlasništva (14 mjesta), prekogranično trgovanje (13 mjesta), dobivanje električne energije (1 mjesto), rješavanje insolventnosti (42 mjesta), a najveći skok ostvarila je prema pokazatelju zaštita ulagača.

"Zaštita ulagača najveći je napredak, za 95 mjesta. Hrvatska je promjenila svoje investicijsko okruženje i štiti ulagače u Hrvatskoj", rekao je ministar.

Vrdoljak se osvrnuo i na Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja, ističući kako je to jedan od najkonkurentnijih zakona u Europi.

Dokaz tome je, kako je rekao, da smo prema bivšem zakonu u razdoblju od 2007. do 2011. imali 89 zahtjeva poduzetnika za taj oblik poticaja, a nakon izmjene zakona, od 2012. do danas, zaprimljeno je 355 zahtjeva u ministarstvima poduzetništva i obrta i gospodarstva.

Ukupne investicije prijavljenih projekata po navedenom zakonu iznose oko 18 milijardi kuna, a ukupni broj novozaposlenih je gotovo 11 tisuća, kazao je Vrdoljak napominjući kako je očito to prepoznato i prema metodologiji Svjetske banke.

"Vidimo velike napretke, 24 mjesta smo napredovali na listi i to nije gotov posao. Mi možemo i trebamo biti bolji, to su naši ciljevi. Ima još puno mjesta gdje možemo biti bolji, nema razloga da ostanemo na 65. mjestu, jer možemo i trebamo biti bolji", zaključio je Vrdoljak.

U AIK-u 150 investicijskih projekata

Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić istaknuo je kako njihov portfelj trenutno broji oko 150 investicijskih projekata, riječ je o projektima velikih tvrtki, a ohrabruje da se najveći dio projekata odnosi na proizvodnju i to u području farmaceutike i turizma.

"Investitori koji od prvog dana dođu i rade s nama, koji su ozbiljni i znaju točno što žele, lako nađu investicijsku destinaciju, lako nađu dio Hrvatske u kojem će ostvariti svoju investiciju i gotovo u pravilu nemaju problema", naglasio je.

Posebno je istaknuo velike investicije u farmaceutskom sektoru - Plivina od gotovo milijardu kuna, Jadranski galenski laboratorij 400 milijuna kuna, Belupo gotovo 400 milijuna kuna itd.

Imamo više od dvije milijarde kuna investicija u proizvodnju u farmaceutskom sektoru, rekao je Novinić.

Naveo je i kako su u suradnji s lokalnim zajednicama napravili katalog poslovnih zona sa 130 lokacija koje su potpuno spremne za prihvat investicija.

26. travanj 2024 11:16