Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska među rijetkim zemljama EU-a s rastom proizvođačkih cijena

02. Travanj 2014.

Hrvatska se nalazi u malobrojnoj skupini zemalja Europske unije koje su u veljači zabilježile rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini dok je EU u cjelini, kao i eurozona, zabilježila njihov pad, ponajprije pod utjecajem nižij cijena energije, pokazali su danas podaci Eurostata.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u veljači za 0,2 posto u odnosu na mjesec ranije, nakon što su u prethodna dva mjeseca stagnirale. Na godišnjoj su razini smanjene za 2,3 posto, što znači da je njihov pad blago produbljen, s obzirom na 2,2-postotni pad u siječnju, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

Osim Hrvatske, rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježile su u veljači i Danska, za 0,4 posto, Mađarska, za 0,3 posto, te Cipar i Finska, po 0,1 posto.

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježile su Estonija, za 1,9 posto, Slovačka, za 1,6 posto, i Grčka, za 1,5 posto.

U eurozoni i Europskoj uniji u cjelini proizvođačke su cijene u veljači na mjesečnoj razini pale 0,2 posto, nakon što su u siječnju smanjene 0,3 posto u obje zone, pokazuju podaci Eurostata.

Pad cijena na mjesečnoj razini ponajprije je rezultat pada cijena u energetskom sektoru, za 0,5 posto u eurozoni, te za 0,4 posto u EU, nakon što su u siječnju pale za 1,2 posto u eurozoni a u EU za 1,5 posto.

Ako se izuzme energetski sektor, proizvođačke cijene na mjesečnoj su razini stagnirale i u eurozoni i EU, pokazale su procjene Eurostata.

Na godišnjoj razini pad proizvođačkih cijena u eurozoni i EU dodatno je produbljen u veljači, pri čemu je u eurozoni iznosio 1,7 posto, nakon 1,4-postotnog pada u mjesecu ranije. U 28-članom EU proizvođačke su cijene na godišnjoj razini smanjene za 1,6 posto, nakon 1,1-postotnog pada u siječnju.

Ako se izuzme energija, cijene su na godišnjoj razini pale u veljači za 0,5 posto u eurozoni, te za 0,3 posto u EU, objavio je Eurostat.

Najizrazitiji pad cijena na godišnjoj razini u 28-članom EU zabilježen je na Cipru, od 5,4 posto, a slijede Litva, s padom od 4,6 posto, Belgija, s padom od 4,2 posto, te Slovačka i Grčka, gdje su cijene pale za 3,8 odnosno 3,5 posto. S druge strane, rast cijena zabilježen je u Irskoj, za 1,1 posto, Latviji, za 0,5 posto i na Malti, za 0,3 posto.

03. svibanj 2024 18:44