Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska među zemljama regije kojima stiže međunarodna pomoć

08. Studeni 2012.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetska banka (SB) i Europska investicijska banka (EIB) najavile su 30 milijardi eura pomoći za oporavak gospodarstva i rast u srednjoj i jugoistočnoj Europi, uključujući Hrvatsku, u kontekstu nastavljene krize u eurozoni, stoji u danas objavljenom zajedničkom priopćenju.

Kako bi ublažili negativni utjecaj krize u eurozoni na gospodarstva u ‘novoj Europi‘, zajmodavci su najavili ukupno 30 milijardi eura potpore javnom i privatnom sektoru u toj regiji u 2013. i 2014., uključujući infrastrukturu, ulaganja poduzeća i financijski sektor.

Pomoć je najavljena Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Estoniji, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Mađarskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

-Pozornost je usmjerena isključivo na probleme u zapadnoj Europi ali ne smiju se zanemariti ni opravdani zahtjevi nove Europe, koja je stavila puno toga na kocku kako bi sudjelovala u ekonomskoj i financijskoj integraciji-, naglasio je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.       -Nove članice Europske unije i zemlje koje joj žele pristupiti, posebno one u južnoj i istočnoj Europi, ponovo trpe zbog problema koje velikim dijelom nisu same skrivile-, upozorava on.

Inicijativa je skrojena po uzoru na sličan plan kojim su EIB, EBRD i SB 2009. i 2010. poduprli gospodarstva srednje Europe, pogođena krizom likvidnosti, najavivši u početnoj fazi ukupno 24,5 milijardi eura pomoći.Novi će se program usredotočiti na podupiranje programa restrukturiranja, konsolidacije i diversifikacije, te jačanja dugoročne konkurentnosti gospodarstava u regiji kroz dugoročne kredite i kupovinu vlasničkih udjela. Najveći će udio u najavljenom paketu imati EIB, koji je najavio 20 milijardi eura, uglavnom kroz dugoročne kredite privatnom i javnom sektoru. Prioritet će biti obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, inovacije i konvergentnost.

-Europska investicijska banka će kao banka Europske unije poduprijeti rast i zapošljavanje u regiji, imajući stalno na umu potrebu poboljšanja dugoročne konkurentnosti-, ističe predsjednik EIB-a Wolfgang Hoyer.

Svjetska banka najavila je 6,5 milijardi eura. -Aktualna ekonomska i financijska nestabilnost u Europi nastavlja ugrožavati rast i radna mjesta, posebno u srednjoj i jugoistočnoj Europi-, konstatirao je predsjednik Svjetske Banke Jim Yong Kim.EBRD će financirati paket sa četiri milijarde eura, u vidu kredita, ulaganja u vlasničke udjela i programa za financiranje trgovine, usmjerenih na integraciju regije i gospodarski rast utemeljen na izvozu. U EBRD-u napominju da će sredstva biti popraćena "dijalogom usmjerenim na restrukturiranje gospodarstva, diversifikaciju i poboljšanje sustava upravljanja u poduzećima".

23. travanj 2024 17:55