05. rujan 2012.

Hrvatska može stabilno biti dužnik i ulagati u projekte

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je, u povodu objave agencije Fitch koja je danas revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, kako Vlada može biti ponosna te kako je to poruka da Hrvatska može stabilno biti dužnik i ulagati u projekte.

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings danas je revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na ‘BBB-‘ i u domaćoj valuti na ‘BBB‘.

"Vlada može biti ponosna što nakon godina i godina Hrvatska po prvi puta, ne samo zadržava kreditni rejting, već ga uspjeva i dignuti", kazao je večeras Čačić u HTV-ovoj emisiji "Tema dana". Naglasio je da niti jedna europska zemlja niti zemlja EU u ovoj godini, osim Hrvatske, nije uspjela povisiti kreditni rejting dok je on pao u 11 zemalja.

Ocjenjujući kako to Hrvatskoj daje stabilnu perspektivu, posebno za neke grupe projekata, Čačić je kazao da bi u energetici na račun naših partnera dobili kvalitetno financiranje, ali vrlo teško na javno-privatnom partnerstvu; "vrlo teško, jer je tu država partner i nju se mjeri".

Na novinarski upit o padu Hrvatske za pet mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti u odnosu na prošlu godinu, Čačić je odgovorio da to još jednom potvrđuje kako Hrvatska ide nizbrdo nakon osam godina nesposobnosti i korpcije.

"Preuzeli smo volan u automobilu koji nema kočnice i u motoru nema benzina. Kočnice smo postavili, to je agencija Fitch rekla jer smo uspjeli zaustaviti pad. Benzin, financiranje i kvalitetne smjerove dalje naše vožnje morat ćemo tek dokazati, a za to je važno promjeniti ono što je Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo", rekao je prvi potpredsjednik Vlade Čačić.Na novinarski upit tko ima ključnu ulogu u privlačenju investicija u Hrvatsku, odgovorio je kako je tu "država ključni problem i riješenje".

Na pitanje tragamo li aktivno za investitorima npr. putem političkih odnosa i diplomatskih veza, Čačić je ocijenio kako Hrvatska diplomatska mreža za to nije osposobljena i to ne radi na uspješan način, a niti hoće ukoliko se ne promjeni koncept. No, zaključio je, kroz Agenciju za konkurentnost i investicije i aktivnost Vlade ima puno prostora za napredak.