Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska najbolje ocjene dobila u zaštiti od HIV-a i dostupnosti rent a cara

06. Veljača 2013.

Glavna tema današnje sjednice Vlade bila je Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine koju je Vlada usvojila i uskoro bi se trebala naći u saborskoj proceduri.

Ministar turizma Veljko Ostojić Vladi je prezentirao sažete smjernice i glavne ciljeve razvoja, s glavnim razvojnim ciljem ulaska Hrvatske u vodećih 20 turističkih destinacija po kriteriju konkurentnosti. Prema svjetskom vodiču koji prati konkurentnost u industriji putovanja Hrvatska se nalazi na 34. mjestu, što i nije toliko zabrinjivajuće, koliko činjenica da smo od devet zemalja na Sredozemlju na dalekom osmom mjestu. Ostojić je konferenciji za novinare istaknuo da međunarodna studija sadrži desetak mjerila konkurentnosti, među kojima Hrvatska ima niski plasman u zakonodavnim okvirima za investitore, radnom zakonodavstvu, parafiskalnim nametima i ukupnim okvirima poslovanja. Najbolje smo ocijenjeni u dva segmenta - zaštiti od HIV-a i dostupnosti stranih brendova rent a cara. - Jedna od 26 mjera za povećanje konkurentnosti koje smo naveli u Stretegiji je izrada Studije konkurentnosti u 2013. godini, koja će biti svojevrsni priručnik za identifikaciju prepreka razvoja. Iz Studije će proizaći konkretne zadaće u turističkom sektoru i ostalim djelatnostima. U planu je osnivanje i međuresornog turističkog tima kao i posebnog tima za praćenje realizacije aktivnosti iz Strategije - najavio je Ostojić.

Očekivani učinci od turizma do 2020. godine jesu sedam milijardi eura novih investicija, novih 100 tisuća kreveta, povećanje hotelskog udjela sa 13 na 18 posto, 30 tisuća novozaposlenih, 86 milijuna noćenja u komercijalnim objektima (43 posto višenego 2011.) te 14,3 milijarde eura ukupne turističke potrošnje (šest milijardi više nego 2011). - Za razliku od prethodne dvije Strategije ova je egzaktnija, mjerljivija, s mehanizmima za provedbu i jasnim porukama javnosti. Niti jedna do sada nije bila na usvajanju Vlade i Sabora. U ovom dokumentu manje je važan hardver, naglasak smo stavili na doživljaje, emocije i autentičnost - elementima koji će obilježiti hrvatski turizam u budućnosti - zaključio je Ostojić.

19. travanj 2024 00:17