Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska - najteže tržište: Regulativa zaostaje bar deset godina za zahtjevima gospodarstva

18. Veljača 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tehnix, vodeća tvrtka iz ekoindustrije u Europi i 80-postotni izvoznik, sagradio je šezdeset tvornica diljem svijeta. Pogodite koliko ih je sagradio u Lijepoj Našoj? Nijednu!

Tek je potkraj prošle godine dobio prvi posao gradnje tvornice za preradu otpada na Krku. Pogodite koliko je poslova u dvadeset godina poslovanja Tim Kabel, najveći distributer kabela u regiji i 45-postotni izvoznik, sklopio s HEP-om, najvećim domaćim potrošačem kabela? Nijedan! Prvo plinarsko društvo (PPD) prodaje struju u deset država. Što mislite, koja sigurno nije u tih deset?

To su samo kapljice u moru tvrtki kojima je Hrvatska najteže od svih tržišta na kojima posluju – zbog netransparentnosti, diskriminacije na javnim natječajima, nelikvidnosti, financijskih ograničenja, regulative, zakonodavstva, a ponajviše spore i neučinkovite administracije. Pa i sâm ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak svojedobno je poduzetnicima koji su se žalili na nemoguće uvjete poslovanja rekao da nitko normalan ne želi poslovati u Hrvatskoj. Doduše, te uvjete on stvara, ali to je drugi par rukava.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.

30. travanj 2024 05:35