Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska narodna banka na obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka

30. Rujan 2015.

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je na obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 1,188 milijardi kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,80 posto, objavljeno je iz HNB-a.

Ukupan iznos pristiglih ponuda banaka iznosio je 1,188 milijardi kuna i središnja je banka prihvatila sve ponude. Datum reotkupa je 7. listopada ove godine.

- Taj potez se očekivao, a usmjeren je na stabilizaciju odnosno smanjenje kamatnih stopa te njihov povratak ka nižim razinama, kao i na osiguranje likvidnosti bankama za nadolazeću konverziju CHF kredita u eure i usklađivanje valutnih pozicija, kaže Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

Analitičari nekoliko banaka početkom tjedna su upozorili kako je financijsko tržište reagiralo na skorašnju primjenu zakonskog rješenja za konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske slabljenjem kune prema euru i rastom kamatnih stopa na najvišu razinu u posljednjih 27 mjeseci. Kako bi utjecala na povećanje likvidnost u sustavu te na korekciju tržišnih kamatnih stopa, središnja je banka početkom tjedna najavila operaciju na otvorenom tržištu kroz obratnu repo aukciju (koja podrazumijeva kupnju vrijednosnih papira od strane HNB-a, uz istodobnu obvezu njihove prodaje na ugovoreni dan). Današnja obratna repo aukcija HNB-a prva je nakon gotovo šest godina. Naime, zadnju je takvu operaciju središnja banka provela 14. listopada 2009. godine.

Iz središnje su banke jučer najavili da će u cilju održavanja stabilnosti tečaja i zadovoljavajuće kunske likvidnosti pratiti što se zbiva na tržištu te, ovisno o potrebi i procjeni, intervenirati na deviznom tržištu prodajom deviza, a također će koristiti postojeće instrumente monetarne politike kao što su repo operacije.

- Dokinut će se i Odluka o upisu obveznih blagajničkih zapisa HNB-a, s očekivanim učinkom od oko 3,4 milijarde kuna, a po potrebi će se razmotriti poduzimanje i drugih mjera, najavili su jučer iz HNB-a. 

24. travanj 2024 21:07