Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska od listopada može izvoziti svinjetinu u EU

25. Rujan 2012.

Hrvatska će od sljedećeg mjeseca moći izvoziti u Europsku uniju žive svinje, svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, što je bilo zabranjeno još 2005., izjavio je u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica nakon sastanka s europskim povjerenikom za zdravlje i zaštitu potrošača Johnom Dallijem.

Europska komisija je zabranila uvoz jer se u Hrvatskoj 2005. svinje cijepilo protiv svinjske kuge što je u Europskoj uniji zabranjeno. Hrvatska već neko vrijeme takvo cijepljenje ne prakticira. Na sastanku je također bilo riječi o preostalim obvezama koje Hrvatska treba napraviti u području sanitarnih i veterinarskih standarda.

Povjerenik je potvrdio dobar napredak u onome što Hrvatska čini i ukazao na pitanje izgradnje graničnih inspekcijskih postaja (BIP) na kojima će se na vanjskoj granici EU-a obavljati sanitarna i veterinarska inspekcija, rekao je Mimica, dodajući da će oba predviđena BIP-a biti gotova tri mjeseca prije ulaska u EU-u.

U sklopu pregovora u poglavljima 12 (Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) dogovoreno je da se na dva granična prijelaza između Hrvatske i BiH postave granične inspekcijske postoje (Border Inspection Posts/BIP): Stara Gradiška-Gradiška i Bijača-Metković II.

Preko BIP-ova izvozi se roba na tržište EU-a koja podliježe inspekcijskom pregledu, u prvom redu za izvoz žive stoke i proizvoda životinjskog podrijetla i bilja i proizvoda biljnog podrijetla. Oni moraju biti opremljeni odgovarajućim stručnjacima i opremom za provjeru kvalitete proizvoda koji se uvoze u EU-u.

Bosna i Hercegovina je tražila još nekoliko BIP-ova, a u prvo vrijeme traži da se bar granični prijelaz Izačić-Ličko Petrovo Selo kod Bihaća opremi kako bi i se preko njega mogao vršiti prijevoz žive stoke i proizvoda životinjskog podrijetla.

04. svibanj 2024 04:45