Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska prolazi kroz jako teško razdoblje, reforme su ipak prioritet

25. Siječanj 2014.

Hrvatska prolazi kroz teško razdoblje ali prioritet je nastavak reformi kako bi se obnovila makrostabilost i paralaleno potaknuo održivi rast i zapoljšavanje, naglasila je regionalna direktorica Svjetske banke Mamta Murthi tijekom posjeta Zagrebu.

"Hrvatska zaista prolazi kroz jako teško razdoblje i vlada je u proteklom tromjesečju provela mnoge značajne strukturne reforme u sektoru socijalne skrbi i poslovnom okruženju", naglasila je regionalna direktorica Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje prema današnjem priopćenju Ureda SB-a u Hrvatskoj.

"No, vlada je suočena s vrlo izazovnom zadaćom zauzdavanja rasta državnog duga i smanjenja državne potrošnje, uz paralelna nastojanja da zaštiti ranjive društvene skupine", kazala je.

"To nikad nije lako, posebno kao rezultat reformi, kad se prednosti ne vide i ne osjećaju preko noći, već im treba nekoliko godina da dosegnu puni učinak", kazala je Murthi tijekom posjeta RH 23. i 24. siječnja.

Dužnosnica SB-a sastala se s potpredsjednicom vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić kako bi utvrdile kako bi Svjetska banka mogla dodatno pomoći u reformama sustava socijalne zaštite usmjerenim na poboljšanje njegove učinkovitosti, navodi se u priopćenju.

Sa zamjenikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sašom Zelenikom razgovarala je o jačanju potencijala Hrvatske za inovacije i ljudskog kapitala, kao i o posebnim potporama koje Svjetska banka pruža u financiranju programa viših obrazovnih i istraživačkih institucija, povezano s konkretno mjerljivim rezultatima.

Na sastanku sa zamjenikom ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakšom Puljizom fokus je bio na izgledima RH za apsorbiranje sredstava iz EU fondova u financijskoj perspektivi od 2014. do 2020., te o modusima potpore SB-a Hrvatskoj u izradi Programa nacionalnih reformi.

Regionalna direktorica SB-a sastala se i s ministrom financija Slavkom Linićem, s kojim je razgovarala o mjerama fiskalne konsolidacije u RH pred ulazak u proceduru EU-a za prekomjerni proračunski manjak, kao i o ostalim strukturnim reformama za podupiranje gospodarskog rasta, navodi se u priopćenju SB-a.

Poseban je fokus bio na programu reformi koji će SB poduprijeti kroz planirani "drugi kredit za ekonomski oporavak i razvojnu politiku". Kredit se priprema u koordinaciji s ministarstvom financija i Europskom komisijom, navodi se u priopćenju, bez dodatnih pojedinosti.

20. travanj 2024 00:29