Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska se mora otvoriti kineskom kapitalu

26. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Hrvatska se mora otvoriti kineskom kapitalu i poduzećima bez birokratskih barijera, ali što se velikih infrastrukturnih projekata tiče, moramo se više fokusirati na strukturne fondove Europske unije nego na kredite, izjavio je u Bukureštu premijer Zoran Milanović nakon summita premijera srednje i istočne Europe (CEE) i Kine.

Kineskom kapitalu i poduzećima moramo otvoriti prostor da rade bez birokratskih barijera, no infrastrukturne projekte poput željezničke pruge Rijeka-Botovo pokrit ćemo europskim razvojnim fondovima jer je taj novac besplatan i na to se moramo fokusirati, kazao je Milanović.

Na summitu u Bukureštu sudjelovali su kineski premijer Li Keqiang i čelnici Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Ovo nije bila tržnica, tu se ne sklapaju poslovi i ne ide se u detalje, već se radi o političkoj potpori, kazao je Milanović. No spomenuo je 1000 kilometara hrvatske obale koja ulazi u samo srce Europe, a što može biti zanimljivo kineskom poslovnom sektoru.

Premijer Milanović u kratkom obraćanju sudionicima skupa, na tragu izjave kineskog premijera Li Keqianga, rekao je da je summit važna faza u razvoju novih odnosa Kine i naših zemalja te da dolazi u važno vrijeme nakon summita Kine i EU-a u Pekingu koje je dodatno osnažilo strateško partnerstvo između EU-a i Kine. Hrvatska pozdravlja prijedloge iz Smjernica iz Bukurešta koje će proširiti suradnju Kine i Kluba 16 te zasigurno pridonijeti održivom rastu naših zemalja, rekao je.

Želimo gospodarsku suradnju postaviti na čvršće temelje i moramo biti brži kako bismo je uzdignuli na višu razinu, kazao je kineski premijer Li Keqiang.

Prvi čovjek kineske vlade ocijenio je da je za zemlje srednje i istočne Europe iznimno važno da budu dobro prometno povezane, navodeći projekt željezničke pruge koju s pomoću kineskog novca zajedno rade Mađarska i Srbija. Taj je projekt iznimno bitan za suradnju Kine i zemlje CEE-a, kazao je Li.

Kineski čelnik, koji je na netom završenom plenumu Komunističke partije Kine najavio sveobuhvatne reforme, posebice tržišne, vjeruje da je suradnja sa zemljama CEE-a također važna za cijelu Europsku uniju i da će dodatno produbiti strateško partnerstvo Kine i EU-a.

Istu je ocjenu na otvorenju poslovnog foruma dao i rumunjski domaćin Victor Ponta koji je zaključio da je suradnja između CEE-a i Kine dio europsko-kineskog partnerstva, ali jedan vrlo poseban i složen dio tog partnesrtva.

Bukureštanske smjernice zajednička je izjava prihvaćena na skupu u Bukureštu kojom se zemlje sudionice pozivaju da slične konferencije na visokoj razini organiziraju barem jednom godišnje kako bi se postavile nove odrednice i formulirali srednjoročni ciljevi suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. U dokumentu je naglasak stavljen na predstavljanje investicija te na razvoj gospodarske i trgovinske suradnje.

08. svibanj 2024 05:30