Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska u kategoriji ‘umjerenih inovatora‘

16. Ožujak 2014.

Hrvatska s rang-ljestvicama nema sreće. Prema ljestvici Europske komisije o inovacijskim naporima u 2014., izmjerenima u 34 europske zemlje, Hrvatska je 27. Iza nas su Bugarska, Rumunjska, čak i Poljska, ali ispred nas su recimo Mađarska, Srbija, Češka. Na toj poziciji pripadamo kategoriji umjerenih inovatora.

Hrvatska inovacijska uspješnost u većini od 25 standardiziranih indikatora znatno je niža od prosjeka EU: u kategoriji ulaganja tvrtki vidljivo je da poslovni sektor ulaže samo 26 posto prosjeka; u kategoriji ekonomskih efekata inovacija hrvatske tvrtke pokazuju loše rezultate posebno kod prihoda od licenci i patenata u inozemstvu s 30 posto prosjeka; u kategoriji zapošljavanja u znanjem intenzivnim tvrtkama dostigli smo 70 posto prosjeka; u kategoriji inovatora hrvatske male i srednje tvrtke imaju inovativnost proizvoda i procesa na razini 79 posto prosjeka EU, jednako kao i s marketinškim i organizacijskim inovacijama. Najbolji smo u kategoriji brzorastućih malih i srednjih poduzeća s 88 posto prosjeka. 

To samo potvrđuje trend: inovacijska uspješnost od 2007. do 2011. slijedila je trend EU, a u 2012. i 2013. znatno pada zbog pogoršanja udjela prodaje novih inovativnih proizvoda.

16. travanj 2024 08:10