Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska u sukobu s državama u koje šalje čak trećinu izvoza

30. Rujan 2015.

Izbjegličko-migrantska kriza ozbiljno je nategnula odnose u cijeloj nekoć sretnoj i složnoj Europskoj uniji, ali u slučaju Hrvatske trenutačno stanje odnosa sa susjedima dosegnulo je možda i najnižu razinu ikad.

Lijepa Naša nikad nije imala manje prijatelja u političkom smislu. Nema bližeg ili daljeg susjeda s kojim Hrvatska nema neki problem, a dolazak nepreglednih tisuća izbjeglica i migranata tinjajuće je zamjerke načelnog tipa i konkretne sporove digao na sasvim novu razinu. Kada se svemu doda predizborna kampanja u Hrvatskoj i kalkuliranje vladajuće lijeve koalicije s prodorom prema desnom biračkom tijelu, dobiva se eksplozivan miks u čijem je središtu arhetipski hrvatski neprijatelj, Srbija.

Od šaketanja do histerije Šaketanje riječima, pa mjerama, u posljednjih nekoliko tjedana svojom je žestinom uspjelo zainteresirati i strane medije, a u susjednoj je državi izazvalo medijsku histeriju i djetinjasto vrijeđanje premijera Zorana Milanovića. Mala, ali srčana Hrvatska s još manjom Slovenijom tradicionalno ima nekoliko iznimno pikantnih tema, prije svega granični spor u Piranskom zaljevu i Ljubljansku banku, čemu je uspješno dodala problem izbjeglica, iako u daleko manjem intenzitetu nego je slučaj s Mađarskom.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Lidera.

04. svibanj 2024 22:13