Aktualno Hrvatska Preporučeno

Hrvatska udruga za upravljanje projektima obilježila dvadeset godina djelovanja 

Članovi HUUP-a; foto HUUP
Avatar
Autor Lider

Hrvatska udruga za upravljanje projektima (HUUP) obilježila je dvadeset godina djelovanja mu Hrvatskoj. Premda je proslava održana još prošlog petka u Paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu, priopćenje novinarima poslano je tek danas. Slučajno ili ne, baš su danas u Opatiji počeli 14. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva, a građevinari, zajedno s ostalim inženjerskim komorama, prozivaju upravo HUUP da ima financijsku korist od zakonskih izmjena koje ministar Predrag Štromar pokušava progurati u Vladu i saborsku proceduru. A i Štromar je najavio svoj dolazak danas u Opatiju.

– Vizija HUPP-a je biti vodeća organizacija za upravljanje projektima koja će aktivno raditi na postavljanju profesionalnih standarda, poboljšanju obrazovnih programa u javnim i privatnim obrazovnim ustanovama te pružanje podrške institucijama koje to žele te poboljšati svoje organizacijske vještine koristeći najbolje prakse upravljanja projektima – istaknuo je prošlog petka prof.dr.sc. Mladen Radujković, predsjednik HUUP-a.

Mladen Radujković

Prije 20 godina nekoliko je pionira pokrenulo HUUP kao mrežu za razmjenu iskustava na području projektnog menadžmenta.

Danas je HUUP  mreža udruga za upravljanje projektima i pratećih organizacija, ljudi, dobavljača i sponzora koji pomiču profesiju. Ideja o mreži više nego ikad odgovara sadašnjoj situaciji u svijetu.

Mreža se može fleksibilno prilagoditi promjenama u kontekstu, pokrenuti raznolikost uključenih kultura i podržati suradnju među članovima (npr. Regionalne mreže), stoji, među ostalim, u današnjem priopćenju HUUP-a, u kojem se navode i osnovne djelatnosti Udruge:

  • razvoj i promicanje profesionalizacije u upravljanju projektima,
  • zastupanje interesa voditelja projekata iz svih privrednih i neprivrednih područja,
  • povezivanje ljudi aktivnih u upravljanju projektima, razvoj i uspostava mreže, znanja i informacija,
  • utjecaj na stvaranje znanstvenog, stručnog i javnog mišljenja o bitnim pitanjima upravljanja projektima,
  • njegovanje suradnje sa drugim nacionalnim PM udrugama te aktivni doprinos razvoju međunarodnih standarda,
  • rad udruge u skladu s normativima IPMA-e (International project management association).

Iza rada u skladu s normativima IPMA-e krije se i certificiranje. koje se spominje na kraju priopćenja:

‘Nakon 20 godina, HUUP kao vodeća strukovna udruga za upravljanje projektima nastavlja oblikovati struku na mnogo načina. Sve veći broj volontera i certificiranih voditelja projekata ima uključenih u našu mrežu. Oni su pokretačka snaga HUUP-a, a njihova predanost i angažman u vlastitom okruženju omogućili su rast i održivost ove živahne mreže.’

Komentari