Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska ugovorila dvije milijarde kuna novih projekata iz EU fondova

28. Listopad 2014.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas u Vukovaru kako je Hrvatska od početka članstva u EU do prošloga petka ugovorila milijardu kuna novih projekata, a u zadnjih nekoliko dana još jednu milijardu, poručivši kako je to i odgovor svima koji su skeptični oko korištenja EU fondova te Vladi zamjeraju da nema projekata za EU fondove.

Grčić je u Vukovaru bio nazočan svečanosti potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, sufinanciranju i partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja, vrijedne više od 712 milijuna kuna. Svaki od projekata EU sufinancira od 70 do 73 posto.

"U ovom trenutku imamo pokrivenu kompletnu alokaciju EU fondova odnosno drugu polovicu 2013. godine s 450 milijuna eura plus 230 milijuna koliko nam je ostalo iz IPA programa. To znači da će u iduće dvije ili tri godine ti projekti biti i izvedeni. Oko 6,4 milijarde kuna za alokaciju iz prve godine članstva, znači ove 2014. godine smo zatvorili i pokrili projektima koji su ili u natječajnoj proceduri ili će to ubrzo biti", naveo je dodajući kako će do kraja godine biti završena i shema od 150 milijuna eura namjenjenih samo poduzetnicima i njihovim projektima.

Priznavši kako bi u izmjenama zakona o poreza na dohodak najveći gubitnici bile jedinice regionalne i lokalne samouprave, Grčić je poručio kako će se na idućoj sjednici Vlade ponuditi mjere kojima će jedinicama regionalne i lokalne samouprave taj gubitak u proračunima biti nadomješten.

"Ne 100-postotno, ali u dobrom dijelu da, da bi se nadoknadila sredstva u vašim proračunima", kazao je Grčić najavivši i osnivanje fonda za sufinanciranje EU projekata koji bi bio namijenjen jedinicima regionalne i lokalne samouprave koje nisu sposobne namiriti potrebna sredstava za vlastito sufinanciranje EU projekata.

Po njegovim riječima, ukoliko to prihvati Hrvatski sabor od 1. siječnja u taj bi se fond izdvajalo 1,1 postotni poen poreza na dohodak, čime bi se godišnje u fondu akumuliralo između 150 i 200 milijuna kuna, a sredstva će se dodjeljivati isključivo po modelu tko brže načini projekt, prvi će dobiti sredstva.

"Nema razlikovanja lokalnih jedinica u kojima je SDP, HDZ, HNS ili neka druga stranka na vlasti. Za ovu Vladu takvi pogledi ne postoje", kazao je dodajući kako će pri Ministarstvu regionalnog razvoja biti ustrojen i poseban fond od oko 50 milijuna kuna za sufinanciranje projekata na potpomognutim područjima.

Na današnjoj svečanosti ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, sufinanciranju i partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja potpisali su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnici Vukovara, Čakovca i Županje, načelnici desetak općina te direktori lokalnih komunalnih poduzeća.

Ministar Jakovina pozvao je jedinice lokalne samouprave da s Hrvatskim vodama i komunalnim poduzećima pripremaju što više projekata.

Istaknuo je kako Vlada skrbi o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske pa i istočne Slavonije i Vukovara. "Vukovar je grad heroj, a ne grad slučaj i grad prosvjeda. O Vukovaru moramo svi skrbiti", poručio Jakovina.

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara ukupne je procijenjene vrijednosti veće od 361 milijun kuna i uz grad Vukovar obuhvaća općine Borovo, Bogdanovci i Trpinja.

Projekt poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja procijenjene je vrijednosti od gotovo 77 milijuna kuna te uz Županju obuhvaća i općinu Štitar.

Više od 273 milijuna kuna vrijedan je projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec, a uz grad Čakovec uključene su općine Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec.

03. svibanj 2024 11:36