Korona i biznis
08. srpanj 2016.

Hrvatske ceste ulažu 80 milijuna kuna u Osječko-baranjsku županiju

Tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u petak kako će Hrvatske ceste u prometnu infrastrukutru Osječko-baranjske županije ove godine uložiti oko 80 milijuna kuna, a nastavit će se i aktivnosti na izgradnji hrvatske dionice međunarodnog prometnog 5C koridora.

Nakon sastanka s gradskim i županijskim čelnicima u Osijeku, Butković je kazao kako se, uz obnovu državne ceste D 518, gdje danas započinju radovi, planira rekonstrukcija sjevernog kolnika južne osječke obilaznice, a obnavljat će se i državne ceste na đakovačkom području.

Istaknuo je kako aktivnosti na izgradnji hrvatske dionice 5C koridora nisu stale te da će most na Dravi, kod Osijeka, biti dovršen u rujnu ove godine, odvijaju se radovi na izgradnji dionice od čvora Osijeka do mosta Drava, a idući tjedan s predstavnicima Vlade BiH potpisat će se ugovor o izgradnjji mosta kod Svilaja. Ostaje dionica prema Mađarskoj, a s obzirom na nemogućnost kreditnog zaduživanja Hrvatskih auto-cesta (HAC), za to preostaje samo jedan način. Hrvatska se, zajedno s Mađarskom, za tu dionicu treba kandidirati za sredstva EU, poručio je Butković.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić izvijestio je, pak, kako su radovi na obnovi državne ceste D 518 u Osijeku vrijedni 5,79 milijuna kuna, a završetak se očekuje u studenome. Obnova obuhvaća oko 450 metara ceste te izgradnju turbo-rotora na križanju kod sportske dvorane "Gradski vrt", što će smanjiti prometna zagušenja u vrijeme održavanja manifestacija u toj dvorani, dodao je Škorić.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ocijenio je kako predstavljeni projekti pokazuju izvrsnu suradnju lokalne i središnje vlasti, a da će danas započeti radovi omogućiti spoj osječke južne obilaznice sa središtem grada brzom cestom.