Hrvatska
StoryEditor

Hrvatske ceste uvode stimulacije, ali i kazne za svoje zaposlenike

12. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatske ceste mogle bi postati prva među hrvatskim državnim tvrtkama u kojoj će se uvesti stroge i konkretne mjere kontrole učinkovitosti i efikasnosti svakog od 428 djelatnika, jer se do kraja ove godine u sklopu reorganizacije tvrtke planira uvođenje stimulacija na plaći za dobar rad, ali i kažnjavanje za loše rezultate, kašnjenje projekata, prekoračenje investicijskog plana, neopravdano povećanje troškova, kao i za niz drugih parametara.

O navedenom ovisi efikasnost u realizaciji izgradnje novih ili rekonstrukcije i popravka oko 7.000 kilometara državnih cesta, koje su u nadležnosti HC-a, piše Novi list. Riječ je o svojevrsnom pilot projektu koji je posebno zanimljiv jer HC u ovom trenutku ima oko 500 gradilišta na nivou države.

Koliko novi kriteriji rada mogu biti implementirani u praksi i kada će se to dogoditi u ovom je trenutku nezahvalno prognozirati, jer su upravo Hrvatske ceste posljednjih godina bile na udaru kritike zbog kašnjenja mnogih projekata.

Kako pojašnjava predsjednik Uprave HC-a Edo Kos , nova organizacija temelji se na principu uvođenja menadžera za svaki projekt, koji će biti odgovorni za operativnu provedbu u što će biti uključena i izrada projektne dokumentacije, priprema građenja i sama provedba ugovora o građenju.

Dio reorganizacije je i integrirano upravljanje projektima kroz uvođenje programskog sustava Primavera, gdje će se stvoriti baza podataka na temelju koje će se na dnevnoj razini omogućiti planiranje, praćenje i kontrola svih projekata s procjenom rizika troškova i održivosti vremenskih rokova, što će na kraju biti podloga za ocjenjivanje uspješnosti svakog direktora projekta, kao i njegova tima, čije će članovi sami direktori moći odabrati.

25. travanj 2024 02:14