Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski diplomati radit će na promociji domaćeg izvoza

01. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

U ministarstvu vanjskih i europskih poslova predstavljen je plan gospodarske diplomacije koja bi trebala pomoći oko podizanja rejtinga hrvatskog gospodarstva u inozemstvu. Reograniziran plan gospodarske diplomacije predstavili su prva potpredsjednica Vlade i resorna ministrica Vesna Pusić, te njezin zamjenik Joško Klisović. Ministrica je iznijela ideje što bi se trebalo postići gospodarskom diplomacijom.

- Ideja je da se diplomarno konzularna mreža koristi za promociju investicijske klime u Hrvatskoj i nastup naših tvrtki na vanjskim tržištima. Da bi gospodarska diplomacija bila efikasna prvo smo morali poboljšati investicijsku klimu u Hrvatskoj. I prije je bilo, ali je svaki član diplomatskog zbora imao negativnu priču. Takva promocija nije bila poželjna – rekla je Pusić.

Istaknula je da moraju bolje koristiti veleposlanke i ostale zaposlenike u veleposlanstivima. Dodala je kako hrvatski diplomati moraju biti bolji na promociji gospodarstva, te najavila da će staviti na raspolaganje svoje resurse.

Sam program predstavio je zamjenik Joško Klisović koji je, kako je kazao, prošao cijelu Hrvatsku i razgovarao s gospodarstvenicima o tome kako im se može pomoći.

- Ovo nije čarobni štapić za oporavak hrvatskog gospodarstva već samo jedan od načina kako možemo pokušati pomoći. Gospodarska diplomacija nije nadomjestak za konkurentno gospodarstvo - oporavak gospodarstva je prvi cilj Vlade i svi moraju sudjelovati u tome kako mogu – rekao je Klisović.

Rečeno je da će se posebno raditi na pojačavanju hrvatskog izvoza, promociji Hrvatske kao potencijalne zemlje za ulaganja, te zaštiti hrvatskih interesa.

- Podijelili smo prioritete na Eurpsku uniju i zemlje CEFTA-e, dok je u drugom krugu širi Bliski istok, Daleki istok, bivše države članice SSSR-a i SAD. Mislimo da možemo napraviti najviše na tom području za naše izvoznike i tu ćemo skoncetrirati svoje snage – rekao je Klisović.

U sklopu web stranice ministarstva bit će i dio posvećen gospodarskoj diplomaciji gdje će moći pisati svoje zahtjeve i pratiti kako die rješavanje problema. Novost je da će se službenici češće ocjenjivati.

- Cilj nam je da umjesto jednom to radimo dva puta godišnje. Najbolje ćemo nagrađivati a oni koji podbace bit će sankcionirani – najavio je Klisović.

Za ovaj projekt neće biti dodatnih sredstava, a Državni ured za trgovinu pripojen je da bi se sinergijom došlo do boljih rezultata.

25. travanj 2024 16:25