29. listopad 2013.

Hrvatski gospodarstvenici rast očekuju tek 2015. godine

lider.media
lider.media

Istraživanje konzultantske kuće Roland Berger pokazalo je da hrvatski gospodarstvenici rast očekuju tek 2015. godine, ali su zadovoljni s likvidnošću u svojim kompanijama.Istraživanje o trendovima u restrukturiranju i konkurentnosti konzultantska kuća Roland Berger provodi deveti put u Europi, a osmi u Hrvatskoj. Istraživanje je obuhvatilo 500 direktora, od čega čak 75 u Hrvatskoj.

- Ovo je prvi put da vidimo pomak u odgovorima na bolje što se tiče hrvatskih menadžera i oni očekuju da 2015. godine izlazimo iz krize. Nitko ne očekuje da će se recesija nastaviti, dok manji dio očekuje daljnju stagnaciju – rekao je Vladimir Preveden, izvršni partner Roland Bergera.

Hrvatski gospodarstvenici smatraju da su konkurentni jedino u odnosu na europske konkurente, a za ostale konkurente, pogotovo Kineze, smatraju da su u prednosti. Zbog toga se odlučuju na širenje poslovanja na Rusiju i istočnu Europu gdje bi mogli ostvariti dobre rezultate. Također, ističu kako su predstečajne nagodbe pomogle oko likvidnosti.

- Hrvatska je još u fazi restrukturiranja, a kod predstečajnih nagodbi problem može biti da se otpisalo premalo ili previše duga. To će se vidjeti sredinom sljedeće godine kada bi mogao uslijediti drugi val prdstečajnih kod kompanija koje nisu otpisale dovoljno. To će možda i spriječiti privatizaciju takvih kompanija jer ozbiljni investitor neće kupovati kompanije koje ne mogu sa poslovanjem pokriti svoje dugove – istaknuo je Preveden.

Također je dodao da menadžeri žele vanjske suradnike kod restrukturiranje i koriste holistički pristup kako bi bili uspješniji. Što se države tiče očekuje se da ona napravi strukturne reforme koje će im možda i nametnuti Europska komisija zbog ulaska u proces prekomjernog deficita.

No, zaključio je Preveden, pozitivni pomaci napokon postoje, ali tek će sljedeća godina pokazati je li to bio samo bljesak ili stvarno slijedi oporavak hrvatskog gospodarstva.