Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski inženjeri nemaju dovoljno znanja i ne mogu projektirati zelenu gradnju

13. Srpanj 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatski inženjeri nemaju dovoljno znanja i ne mogu projektirati zelenu gradnju. I ako u godinu dana ne budemo imali tvrtke koje se bave ovakvim uslugama, pojesti će Nijemci ili Austrijanci. Oni jedva čekaju da Hrvatska uđe u EU.

Jedan je to od problema koji je na brifingu za medije istakla Ana Pavičić-Kaselj, pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost, najavivši da zbog nemogućnosti pronalaska projektanata za provedbu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora 2012.-2013. u listopadu ili studenom kreću s jednogodišnjom edukacijom i to ne samo za inženjersku struku, već i za menadžere van struke koji se žele educirati.

- Program nije obnova fasada, on gleda zgradu u cjelokupnom obliku. Želimo smanjiti cjelokupnu potrošnju zgrade, a to možemo postići da gledamo postoji li mogućnost stavljanja fotonaponskih ćelija, mijenjanja kotlovnice i slično. Ovakav program u Hrvatskoj do sada nije postojao i da bi ga građevinari mogli pratiti moramo ih educirati - objasnila je Pavičić-Kaselj napomenuvši da su u ožujku raspisali javni poziv za sve ovlaštene inženjere kako bi se kandidirali za izvođenje projektnih zadataka, no suočili su se s krivo ili loše napravljenim zadacima koji su se morali vraćati na doradu.

To je ujedno jedan od razloga usporavanja provedbe Programa predstavljenog prije dva mjeseca zbog čega su se pojavile razne špekulacije i pitanja: što Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja radi i gdje su s Programom? Tu su i drugi problemi vezani uz neznanje. Naime, do danas je predano 800 obrazaca, odnosno za Program se kandidiralo 800 javnih zgrada, no bilo je nepotpunih podataka. Primjerice, nije bila upisana potrošnja energije, a bez toga se ne mogu napraviti procjene. Stoga će se paralelno educirati i o značenju potrošnje energije. U međuvremenu su izrađena 102 projektna zadatka koja idu dalje, od čega su 66 predana Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Pola od toga pak čeka ovlaštenje od jedinica lokalne samouprave da bi se moglo krenuti s postupkom.

- Do sada je objavljeno 35 natječaja na koje su stigle ponude. Tu se se većinom našle zgrade Vinogradske bolnice, puno domova za djecu i psihički nemoćne. Puno smo natječaja morali i zatvoriti jer nisu dobili ponudu. To znači da gospodarstvo i građevinari ne reagiraju - istakla je Pavičić-Kaselj dodavši da je energetska obnova dječjeg vrtića u Bistri kojim je započela provedba Programa stala jer nije bila točno iskazana potrošnja energije, a energetska obnova srednjih škola u Varaždinu ide dalje. Također, nastavila je, morali su riješiti i formalno pravne propise, a tijekom sljedećeg tjedan očekuje se i Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima koji smanjuje broj potrebnih dozvola za postojeće zgrade koje se obnavljaju. U jesen ove godine pak kreću i s predstavljanjem i detaljima istog programa samo stambenog modela, dakle za privatne stanove.

27. travanj 2024 16:21