Aktualno Hrvatska Preporučeno

Hrvatski nastavnici ne vole ‘anarhiju’, ne znaju za Eurostat i beskrajno vjeruju Wikipediji

Tässä laajemmin opetusmetodeistani sekä -filosofiastani. On hyvä ymmärtää, että opetusta tapahtuu viikon aikana monenlaisissa ympäristöissä; sisällä ja ulkona. Videon kuvamateriaali on äidinkielen luku –ja kirjallisuus tunneilta, jolloin on myös mahdollisuus nauttia teenjuonnista sekä valita itselleen sopiva paikka rauhoittumiselle / lukemiselle. (huoli lukemisen vähenemisestä....keskittymiskyky, kärsivällisyys, kognitiiviset taidot jne.)Matematiikan teoriatunneilla oppilaat ovat paikoillaan, kuuntelevat, tekevät muistiinpanoja ja paljon hyviä kysymyksiä.Tunneilla, jolloin pääpaino on tekemisessä / laskemisessa oppilailla on mahdollisuus noin 1 minuutin taukoihin useamman kerran tunnin aikana. Kun oppilaat oppivat paremmin ottamaan vastuuta ja johtamaan oppimista hyvät tulokset seuraavat.What can be seen on this video?You will see how learning can take place in different forms and environments when children have learned to lead their learning and they have became responsible of their schooling / studying.While pupils are reading one hour / week, it has motivated children to read more. (I am not expert to say that which position is best for reading, but this is how it looks like when children have something to say and they became motivated and YES, they read much more now.) Nowadays children´s reading is decreasing which can be seen in concentration, patience, cognitive skills etc. I am not claiming that this is the best way to do it, I just humbly want to note that it has really helped, from children´s, parent´s and colleague´s perspective. The other class what can be seen is a math class. When we have theory in math children are still and making notes and asking great questions, when we work more and do the math / solve problems etc. they can take very short breaks during the class to keep up the motivation and concentration. Most students have really recorded the benefits of such working style. It means that during 45min math class, most students really find helpful to have 2-3 times a very short break. (lay down, walk a little bit, stretch, little work out and not bothering anyone else.Hopefully this makes everyone to understand a bit better of the whole picture. They have many other classes as well outside and inside and in different environments.

Objavljuje Jukka Sinnemäki u Četvrtak, 22. kolovoza 2019.

U jednoj nastavničkoj grupi na Facebooku objavljena je snimka iz učionice u Finskoj u kojoj učenici otprilike rade što hoće, dok učitelj nezainteresirano čita novine. Riječ je o profesoru Jukki Sinnemäkiju, jednom od prošlogodišnjih finalista Global Teacher Prize nagrade, vrijedne čak milijun  dolara  (možete ga potražiti na Facebooku) koji svojim nekonvencionalnim metodama potiče đake da sami, svojim tempom, istražuju, uče i upijaju znanje. I koja je doista upalila te su se učeničke ocjene u toj školi značajno i popravile.

Nije nikakva tajna da je finski obrazovni sustav jedan od najboljih na svijetu i kako su reforme unaprijedile njihovu ekonomiju, koja je do sredine prošlog stoljeća uglavnom ovisila o zastarjeloj drvnoj industriji i koja je danas jedna od najstabilnijih u EU.  I kako upravo zbog tog obrazovanja i inovativne tehnologije na kojoj se bazira njihovo gospodarstvo nema problema kao druge države EU.

Ali ne zanima to naše učitelje u toj grupi. Oni u spornoj snimci vide ni više ni manje, nego – anarhiju. Zgražaju se. Nikada na takvo što pristali ne bi u svojoj učionici. Gdje je tu poštivanje učitelja kao autoriteta? I nek’ se ugleda Hrvatska na neke bolje ekonomije, a ne na Finsku! I tu me potaknu da uđem u raspravu iako nisam učitelj ni profesor.

Koje, pitam ih u grupi, koje su to bolje ekonomije od Finske? Pa evo npr. navode njemačku, talijansku, španjolsku, britansku, japansku, američku… Ok, velim, ali od svih država EU, ako se zadržimo samo na starom kontinentu, u prošlom tromjesečju BDP je rastao više od finskog tek u Rumunjskoj i Mađarskoj. Slabiji je rast imao čak i SAD. A Njemačka je u minusu, klizi prema recesiji…

Glupost, sad je administrator grupe razjaren. Odakle mi ti podaci, da je jedna od najjačih ekonomija svijeta u minusu, valjda misli na Njemačku. Eurostat, velim, ali ne dopire i pošalje mi podatke s Wikipedije iz 2005.

Trenutni pad ili rast je manje bitan, bitan je ukupan BDP. Njemački je najjači u Europi, a slijede ga UK i Francuska, neovisno o trenutnom rastu i padu – odgovara.

Daljnji tijek razgovora je nebitan, naš nastavnik ne dopušta argumente, nastavnik je u pravu jer tako kaže Wikipedia. Ako naši profesori toliko malo o ekonomiji znaju, bilo bi dobro da barem koriste kvalitetne, vjerodostojne i ažurne podatke. I da barem malo više logički zaključuju, što bi na koncu trebali i učiti našu djecu. Ali to bi valjda bila prevelika – anarhija.