Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski političari licitiraju sa štetom

20. Rujan 2014.

Glasnogovornici hrvatskih europarlamentaraca i njihovih stranaka ovih su dana imali pune ruke posla. Kao na tekućoj vrpci pisali su priopćenja kako su Ruža Tomašić, Tonino Picula, Dubravka Šuica, Davor Škrlec... u Europskom parlamentu zatražili da EU zaštiti hrvatske proizvođače mandarina, pogođene ruskom zabranom uvoza iz EU.

I svi su oni već upozoravali na taj problem. Baš kao i resorni ministar Jakovina, koji se pridružio europarlamentarnim trlačima. Ti političari ni u Zagrebu ni u Bruxellesu ili Strasbourgu ne predstavljaju Hrvatsku, nego svoje stranke. Ipak, bili bi uvjerljiviji i u svojim parlamentarnim skupinama da su s mandarinama istupili zajednički. No onda ne bi mogli doći do internih političkih bodova. A i kolika je stvarna šteta?

Prema Ruži Tomašić, to je gubitak veći od 10 milijuna eura, a prema Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatska je lani od 40 tisuća proizvedenih tona u Rusiju izvezla 3300 tona, u vrijednosti 1,5 milijuna eura. Licitiranje podacima dodatni je razlog za zajednički nastup. Mandarine su prošle, ali koga će iz Hrvatske eurokrati ubuduće uzimati za ozbiljno? Zastupnike ili ministre?

Čini mi se da će odsad ipak manje vjerovati svakom hrvatskom predstavniku. Zato bi ta muljaža mogla imati posljedice pogubnije od samoga mandarinskoga gubitka, koji, kako naši predstavnici precizno uvjeravaju europske partnere, iznosi između 1,5 i 10 milijuna eura. Da je bar taj opjevani gubitak jedini zbog embarga. No Hrvatska je u Rusiju u prvoj polovici godine izvezla 855 milijuna eura...

24. travanj 2024 01:28