Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski predsjednici uprava imaju više optimizma nego ranije

02. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Predsjednici uprava više od 30 hrvatskih poduzeća koji su sudjelovali u istraživanju PwC-a vide oporavak u sljedećoj godini, a kao najveću prijetnju ističu dolazak konkurencije.

PwC drugu godinu za redom provodi istraživanje među predsjednicima uprava hrvatskih kompanija, a ove godine, za razliku od prošle, u istraživanju ima optimizma.

- Ovo istraživanje nudi nam pogled na razmišljanja i očekivanja predsjednika uprava. Također nam daje uvid u njihove stavove o ključnim pitanjima za poslovanje tvrtki. U svijetu ovo istraživanje provodimo 18 godina, a u Hrvatskoj po drugi put. No, nadamo se da će se sljedeće godine odazvati i još više predsjednika uprava – rekao je Hrvoje Zgombić, partner u PwC-u.

U istraživanju je tako preko 90 posto ispitanih reklo da očekuju rast prihoda u sljedećih 12 mjeseci, ali i na srednji rok od tri godine. Više od pola ispitanih smatra da imaju puno bolje prilike za rast nego prije tri godine.

- Što se tiče potencijalnih disruptora u tom rastu, najviše se boje nove konkurencije. Jedan od ispitanika iz bankarskog sektora upozorio je da dio kolača uzimaju financijski startupovi kojih je sve više. Naravno, kao problem se ističu i česte promjene zakonske regulative – rekao je Slaven Vukasović koji je provodio istraživanje.

Zabrinutost predsjednici uprava ističu i zbog financijske konsolidacije koju provodi Vlada, te zbog mogućnosti povećanja poreznog opterećenja. Za Hrvatsku je specifično da veliki problem stvara i dugotrajna nezaposlenost. Voljeli bi im da Vlada omogući kompetitivniji zakonodavni okvir i olakša poreznu presiju, da razvijaju kvalitetni kadar i da osiguraju stabilni financijski sustav i dostupnost kapitala.

- Ove godine u istraživanju se manje ispitanika odlučuje na daljnje smanjenje troškova i otpuštanja, te se više okreću povećanju prihoda. Traže se načini kako da se razlikuju od konkurencije i da postignu bolje rezultate – rekao je Filip Tomić koji je sudjelovao u istraživanju.

Sve više se okreću digitalizaciji kompanija, a kao dodatni problem ističu i nedostatak kvalitetnog i visoko educiranog kadra. U PwC-u smatraju da bi se zbog toga mogao dogoditi i uvoz visokokvalificiranih menadžera kako bi se ispunila očekivanja vlasnika. Za sljedeću godinu nadaju se većem odazivu, a postoji mogućnost da će se postaviti i dodatna pitanja kako bi se dobili rezultati koji bi bolje oslikavali sliku u Hrvatskoj.

23. travanj 2024 19:55