Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski predsjednici uprava najoptimističniji

11. Lipanj 2014.

Istraživanje koje je proveo PwC kod 32 predsjednika uprava hrvatskih kompanija pokazuje da se očekuje rast i oporavak gospodarstva.

Istraživanje koje je proveo PwC kod 32 predsjednika uprava hrvatskih kompanija pokazuje da se očekuje rast i oporavak gospodarstva.

Istraživanje koje već 17 godina PwC provodi na globalnoj razini, po prvi put provedeno je i u Hrvatskoj. Hrvatski predsjednici uprava koji su sudjelovali u istraživanju sa svojim stavovima ne odskaču previše od svjetskog prosjeka.

- U istraživanju predsjednici uprava misle da se pritisak smanjuje, te se polako prebacuju iz moda preživljavanja u mod rasta i novih vrijednosti. Čak 63 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da će se u sljedećih 12 mjeseci početi oporavljati globalno gospodarstvo što će imati pozitivnog utjecaja na poslovno okruženje u Hrvatskoj – rekao je Mislav Slade-Šilović, menadžer u odjelu poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska.

Za usporedbu, to misli 44 posto njihovih kolega na globalnoj razini i 26 posto u regiji sredje i istočne Europe što govori da su predsjednici uprava u Hrvtaskoj najoptimističniji.Istodobno čak 88 posto su sigurni da ih u sljedeće tri godine očekuje rast prihoda što je u svjetskom prosjeku. Kao trendove koji će najviše utjecati smatraju tehnološki napredak (88 posto) i demografske promjene (84 posto). I hrvatski i svjetski predsjednici uprava vide tehnološke promjene kao najvažniji faktor koji će utjecati na transformaciju njihovih biznisa u sljedećih pet godina. Da su inovacije proizvoda i usluga glavna prilika za rast smatra 41 posto predsjednika uprava u Hrvatskoj. Za razliku od svjetskih trendova hrvatski predsjednici uprava smatraju da su nove prilike u osvajanjima novih tržišta, dok u svijetu se najviše očekuje od inovacija i povećanja udjela na sadašnjim tržištima. Razlog vjerojatno leži u tome što je velik broj hrvatskih poduzetnika u fazi osvajanja pozicija na izvoznim tržištima, a prostora za daljnje aktivnosti ima i u regionalnoj konsolidaciji..

- U posljednjih nekoliko godina hrvatske tvrtke intezivno rade na optimizaciji poslovanja kroz različite incijative. Istraživanje ukazuje da će se taj trend nastaviti i u sljedećoj godini kada će se 72 posto ispitanika koji su se odlučili na restrukturiranje fokusirati na smanjenje troškova. Samo 28 posto će zapošljavati nove ljude, dok više od polovice planira smanjiti broj – pojasnio je Slade-Šilović. Za razliku od Hrvatske, u regiji i u svijetu predsjednici uprava u daleko manjem postotku planiraju smanjenje radne snage jer su ranije i počelis procesima restrukturiranja i konsolidacije. Zanimljivo je pak da 41 posto hrvatskim predsjednika uprava u sljedećih 12 mjeseci planira ulazak u nove strateške saveze i joint-venture pothvate, a 35 posto ih se planira upustiti u domaća ili prekogranična preuzimanja i spajanja. 

Kada je riječ o planiranim inicijativama, čak 72 posto predsjednika uprava je svjesno da bi trebalo ulagati u razvoj i istraživanje, ali samo 22 posto ih planira poduzeti. Objašnjenje za ovaj raskorak je u najčešće u nespremnosti organizacije da provede planirane akcije.Hrvatske predsjednike uprava u budućnosti najviše plaše novi igrači na tržištu, što treba pripisati ulasku na otovoreno tržište EU, a domah potom mito i korupcija pa tek onda promjene u navikama potrošača i općenito potrošnji. Najveće prijetnje koje dolaze iz javnog sektora su Vladino nošenje s fiskalnim deficitom i dugom, povećanje poreznog pritiska i pretjerana regualcija.

Predsjednici uprava kao i obično istaknuli su da od Vlade najviše žele konkurentiniji i efikasniji porezni sustav i da se trebaju usredotočiti na razvijane inovativnog ekosustava koji će stimulirati rad i poduzetnike. U PwC se nadaju da će sljedeće godine više kompanija sudjelovati u istraživanju kako bi mogli dobiti bolji presjek situacije u Hrvatskoj.

04. svibanj 2024 11:16