Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski pregovarači nezadovoljni prijedlogom novog modela upravljanja Inom

12. Lipanj 2014.

Hrvatski pregovarači nezadovoljni su prijedlogom novog modela upravljanja Inom koji je pripremio Nadzorni odbor (NO) Ine, neslužbeno se doznaje iz krugova bliskih hrvatskim pregovaračima.

Prema današnji medijskim napisima, Vladin savjetnički tim ocijenio je da prijedlog Inina NO-a ojačava sadašnju poziciju MOL-a u upravljanju Inom, u odnosu na onu koju ima Vlada.

Ina je 29. svibnja objavila da je njezin NO kvalificiranom većinom glasova usvojio prijedlog izmjena korporativnog upravljanja, koji će odmah biti upućen predstavnicima oba velika dioničara na razmatranje. Ina je tada objavila da su izmjene učinjene u smislu koji Nadzorni odbor smatra da je u najboljem interesu kompanije, te koji osigurava najbolje upravljanje Inom i najučinkovitiji menadžment.

Korporativno upravljanje jedna je od točaka prijepora u pregovorima Vlade, koja u Ini ima 44,84 posto dionica, i mađarskog MOL-a, koji drži 49,08 posto dionica Ine. Novi krug pregovora između Vlade i MOL-a o Ini najavljivan je do kraja svibnja, no do sada nije održan.

Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od koji su pet predstavnici MOL-a, tri Vlade, a jedan je predstavnik radnika.

Predsjednik Nadzornog odbora je Siniša Petrović, a hrvatsku Vladu u tom tijelu predstavljaju i Željko Perić i Mladen Proštenik, dok MOL predstavljaju Gyorgy Mosonyi, koji je i potpredsjednik Nadzornog odbora, te Szabolcs Ferencz, Ferenc Horvath, Jozsef Molnar i Oszkar Vilagi. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru je Božo Mikuš.

05. svibanj 2024 10:31