Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski Telekom u Dubrovniku otvorio prvu pametnu ulicu u Hrvatskoj

24. Ožujak 2016.

Dubrovnik je postao T-City, prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma. Osim kao predvodnik tehnoloških inovacija HT se jasno pozicionira i kao lider dugoročnih društvenih promjena

Ovaj tjedan bio je iznimno važan za Dubrovnik, njegove građane, ali i za sve brojnije turiste koji dolaze u taj povijesni grad. Dubrovnik je s Hrvatskim Telekomom potpisao ugovor o suradnji u sklopu projekta svoje kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020., čime je dobio tehnološkog partnera u projektima koji mijenjaju budućnost grada. Prvi takav pilot-projekt je ‘Dubrovnik Smart Street’ na Obali Stjepana Radića, najpametnija ulica u Hrvatskoj i regiji, koja je svečano otvorena u ponedjeljak i koja na jednome mjestu uvodi više povezanih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja podižu kvalitetu života u gradu. Dubrovnik je tako postao T-City, prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma, a pilot-projekt je realiziran u strateškom partnerstvu s tvrtkom CISCO i u suradnji s lokalnim partnerima.

Lideri promjena

Pametna ulica u Dubrovniku jest pilot-projekt vrijedan više od 1,5 milijuna kuna i dio šireg projekta ‘Dubrovnik Smart City’. Naime, sve veća potreba za uštedama u lokalnim proračunima, rastuća mobilnost građana, klimatske promjene i sveopća digitalizacija neki su od ključnih faktora zbog kojih je sve veće zanimanje za kreiranje pametnih gradova, i u svijetu i u Hrvatskoj. Termin ‘pametni grad’ odnosi se na primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u funkciji učinkovitijeg funkcioniranja gradskih usluga, na dobrobit građana i posjetitelja. Tri su razloga zašto bi gradovi trebali ići u smjeru pametnog: briga za okoliš, poboljšanje kvalitete života građana i ušteda.

– Dubrovnik je svjetski turistički biser, jedinstveni grad-muzej, a s projektom ‘Dubrovnik Smart City’ i Hrvatskim Telekomom kao tehnološkim nositeljem projekta postaje i grad budućnosti. Ponosno ćemo dovoditi domaće i strane partnere kako bismo im predstavili tehnološke inovacije i rješenja koja međusobno povezana mijenjaju kulturu življenja i unapređuju kvalitetu života građana. Ovim iskorakom u poslovanju želimo pokazati da HT nije samo tehnološki lider već i lider društvenih promjena u Hrvatskoj – na otvorenju je istaknuo predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

IP migracija

Hrvatski Telekom treći je telekom u Europi koji je uspješno završio projekt IP migracije, čime su ostvareni bitni infrastrukturni preduvjeti za uvođenje pametnih rješenja i daljnji razvoj. Usluge pametne ulice u Dubrovniku baziraju se na CISCO-ovoj digitalnoj platformi, koja je otvorena, nadogradiva i sigurna, a uz to nudi mogućnost integriranja različitih rješenja i aplikacija. Pametna ulica tako će imati javnu rasvjetu s multifunkcionalnom senzorskom mrežom uz različite tehnologije pristupa, od optičkih linkova i 4G mreže do wi-fi mreže, zahvaljujući kojoj građani i posjetitelji Dubrovnika u toj ulici imaju besplatan bežični pristup internetu velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s). Wi-fi mreža sastoji se od pristupnih točaka Cisco Aironet, a u kombinaciji s povećanom uporabom senzora i digitalnih uređaja omogućava stvaranje pametne urbane infrastrukture.

Rasvjeta je razvijena u suradnji s tvrtkom Zumtobel, a odlikuje ju štedljivost, jer je riječ o LED rasvjetnim tijelima koja su povoljnija za održavanje i dulje traju. No posebnost je u tome što su rasvjetna tijela povezana s posebnim modulom koji kontrolira rad svjetiljke, očitava podatke iz okoline te u stvarnom vremenu komunicira s posebnom aplikacijom.

Povezana rješenja

Uvedeno prometno rješenje kamerama prepoznaje prometne prekršaje, a u ulici je prvi put u svijetu postavljena i inovativna parkirališna tehnologija, koja automatski prepoznaje vozila i beskontaktno naplaćuje parkiranje i koja će uz aplikacije smartphone, putem digitalnih panela, informirati vozače u realnom vremenu o zauzetim parkirališnim mjestima u pametnoj ulici, ali i cijelom Dubrovniku. Važan su dio povezanih rješenja u ulici nadzor i kontrola okoliša koji će omogućiti vrlo korisne informacije koje do sada nismo mogli ni pojmiti. Uz povezivanje pojedinih pametnih rješenja s postojećim gradskim sustavima, platforma Cisco City Digital sama je srž komunikacijskog sustava pametnoga grada, a omogućit će i otvorenost svih prikupljenih podatka za razvoj novih rješenja.

– Pametna rješenja primijenjena u ovoj ulici izravno rješavaju svakodnevne problema građana, poput gužve u gradu i traženja parkirališnog mjesta, što podiže kvalitetu života u Dubrovniku, uz ostvarivanje energetskih i financijskih ušteda za Grad. Nastavljamo raditi na sveobuhvatnom projektu ‘Dubrovnik Smart City’, u strateškoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, kojim bismo pametna rješenja proširili na cijeli grad – izjavio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na otvorenju.

Ostali su partneri Hrvatskog Telekoma na projektu Combis, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i mnogi drugi, a HT neprestano širi mrežu partnera i u nju uključuje renomirane domaće tvrtke i startupove koji mogu kvalitetno pridonijeti razvoju toga  tehnološkog okvira.

19. travanj 2024 18:22