Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskim drvoprerađivačima nedostaje sirovina iako su usred šuma

03. Prosinac 2014.

Klaster drvoprerađivača Ličko-senjske županije iskoristio je posjet predsjednika Ive Josipovića Otočcu ne bi li njihovi zahtjevi brže doprli do Hrvatskih šuma, čiji je predsjednik Uprave Ivan Pavelić također prisustvovao sastanku.

Predsjednik Klastera Milan Tomaić ističe kako Hrvatske šume bez problema isporučuju svu ugovorenu sirovinu velikim pilanarima, a malima smanjuje kvote i tjera ih na skupu nabavu sirovine licitacijom, kako naleže i EU. Tomaić smatra da bi uz odgovarajući angažman Hrvatskih šuma sirovine bilo dovoljno za sve, ali da Hrvatske šume ne posluju racionalno i efikasno, te ne obnavljaju dovoljno brzo šumsku infrastrukturu unatoč izdvajanjima svih kupaca trupaca za tu namjenu.

- Naš Klaster ima 22 člana, od ukupno 41 subjekta u preradi drva u našoj županiji. U našoj branši sada je zaposleno 429 radnika, ukupni prihodi u 2013. godini bili su 193,8 milijuna kuna, u čemu je izvozni udio bio  60 milijuna kuna, a drvoprerađivači su u ukupnom izvozu Ličko-senjske županije sudjelovali s 55,1 posto. Ukupna dobit iznosila je nešto iznad 4,8 milijuna kuna, a od države je dobiveno 1,18 milijuna kuna potpora. Na licitacijama su cijene podizane do 60 posto iznad cjenika, tako ostajemo bez sirovine i proizvodnje, i prisiljeni smo otpuštati. Ponude za izvoz traže sve veće i veće količine, a mi bez sirovine na to nemamo odgovor - kazao je Tomaić.

Predsjednik Josipović uvažio je činjenice o važnosti i potencijalu drvne industrije pohvalivši je za rast izvoza čak i u krizi.

- Imamo bogatu resursnu osnovu, tradiciju i iskustvo u preradi drva, u nedostatku sirovine mali pilanari posluju na granici rentabilnosti i ograničene su im kreditne mogućnosti za nabavu novih tehnologija. Tako se, unatoč tome što se nalaze usred sirovinski bogatog područja, s pravom pitaju je li drvo kao strateška osnova doista stavljeno i u strategiju regionalnog razvoja, posebice ruralnih područja kao što je Lika. Pilane u tim područjima moramo, uz uspostavu ravnoteže u nabavi zadržati po svaku cijenu - kazao je Josipović.

Ivan Pavelić kazao je da nije u pitanju količina sirovine, već stimulacija rasta udjela finalnih proizvoda, i stoga su puki pilanari na začelju priroriteta.

- Mali pilanari dobivaju četvrtinu sirovine, a zapošljavaju 10 posto radnika, sve ostalo u sektoru su finalisti. Malim pilanarima savjetujem da ulažu u finalnu proizvodnju, jer to će dugoročno dati pozitivne efekte i konkurentnost i na međunarodnom tržištu - kazao je Pavelić.

06. svibanj 2024 06:12