Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskim poduzetnicima otvorena vrata kineskog tržišta

30. Svibanj 2016.

U zagrebačkom hotelu Westin održan je Hrvatsko-kineski gospodarski forum na inicijativu Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine pokrajine Zhejiang (CCPIT Zhejiang).

Forum je otvorio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ističući da je riječ o jednom od najvećih i najznačajnijih bilateralnih susreta u povijesti hrvatsko-kineskih odnosa.

- Često se govori o velikoj razlici u poslovanju i kulturi poslovanja na istoku i zapadu, skupovi poput današnjeg potvrđuju da uvijek možemo razvijati bolje odnose – rekao je Burilović otkrivši da Hrvatska gospodarska komora zahvaljujući dobroj suradnji otvara predstavništvo u Šangaju.

Aktivno promicanje hrvatskih roba i usluga

Potpredsjednik Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine Wang Jinzhen svoj je govor održao na engleskom jeziku, jer se, kako kaže, tijekom boravka u Zagrebu uvjerio da je on uvriježen u Hrvatskoj.

- Razvoj ekonomije je zajednički zadatak, obje strane trebaju promicati suradnju na području energije, transporta, poljoprivrede... turizma – rekao je Jinzhen izrazivši spremnost Kine da svoje golemo tržište otvori hrvatskim poduzetnicima i izvoznicima, što uključuje aktivno promicanje hrvatskih roba kod kineskih potrošača. Kina je spreman i investirati u industrijske zone, odnosno proizvodnju u RH.

‘‘Zemlja časti‘‘

Govor na engleskom jeziku održao je i zamjenik ministra Prelec, izrazivši ‘‘toplu dobrodošlicu‘‘ kineskim partnerima i uvjerenje da će skupovi poput održanog oplemeniti i poboljšati bilateralnu suradnju zemalja. Prelec je rekao da, zahvaljujući dobroj suradnji, Hrvatska u Kini već nosi titulu ‘‘Zemlje časti‘‘ pa izrazio nadu da će naš geografski položaj i projekti kakav je izgradnja LG terminala na Krku ili jadransko-jonskog plinovoda zainteresirati kineske partnere. Kao prilika za kineske investicije navedeni su i zračna luke u Rijeci i Osijeku, a posebno brodogradnja.

Svečano potpisivanje ‘‘Sporazuma o suradnji između HGK i CCPIT-a‘‘ upriličeno je u 11,20 sati, nakon čega su krenuli B2B (business 2 business) razgovori između predstavnika hrvatskih i kineskih tvrtki s ciljem pronalaska potencijalnih poslovnih partnera i proširenje poslovanja.

Tržište od 55 milijuna ljudi Predstavnici hrvatskog poduzetništva koji su pronašli interes za sudjelovanje u forumu ne skrivaju optimizam oko njegova potencijala, iako je generalna ocjena da hrvatska Vlada ne čini dovoljno ili ne prepoznaje važnost i veličinu Kine. Tako je jedan od poduzetnika za Lider rekao da kineska pokrajina Zhejiang, koja podrazumijeva tržište od 55 milijuna ljudi, možda zaslužuje veću pažnju ministarstava. Sličnog je gledišta i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Miroslav Tadić koji nam je rekao da postoji puno prostora za napredak i suradnju, što podrazumijeva snažnije aktivnosti i promociju na državnoj razini.

Na pitanje kakva su konkretna očekivanja od B2B razgovora odgovorio je Berislav Čižmek CEO tvrtke CBBS s ocjenom da će oni zacijelo biti uspješni, ali i da hrvatski poduzetnici ne pokazuju dovoljan interes za slične poslovne forume. Prema njegovim riječima, to je bilo vidljivo danas, ali i na nedavnom skupu hrvatskih poduzetnika i turskih investitora na kojem je ‘‘s hrvatske strane bilo 10, a turske 50 predstavnika‘‘.

Uistinu, pogled na stol za registracije otkriva da je najmanje desetak hrvatskih tvrtki najavilo svoj dolazak na forum, da bi na kraju propustilo preuzeti akreditacije, odnosno poslati svog predstavnika. Na forumu je bilo riječi i o ‘‘Poslovnoj klimi i poslovnim prilikama u Hrvatskoj‘‘ o čemu je potencijalne kineske partnere i investitore izvijestila rukovoditeljica Centra za investicije HGK, Svjetlana Momčilović.

18. travanj 2024 20:05