Hrvatska
StoryEditor

Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja dobilo status ‘kvalificiranog europskog procjenitelja‘

25. Listopad 2016.

U Dublinu je potpisan Sporazum o kvalificiranom europskom procjenitelju između Europske grupacije udruga za procjenjivanje nekretnina  TEGoVA  (The European Group of Valuers’Associations ) i Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja, stoji u priopćenju HDSViP-a. Ovim sporazumom HDSViP je dobio ovlaštenje za edukaciju i za dodjelu statusa ‘Kvalificiranog europskog procjenitelja‘ (REV) svojim individualnim članovima za razdoblje od pet godina, kao i korištenje oznake REV tijekom tog razdoblja.

U HDSViP ističu da rezultati stručnih mišljenja sudskih vještaka i procjenitelja postaju sve važniji za ishod svakog postupka, što znači da je odabir najkvalificiranijeg i najprikladnijeg vještaka i procjenitelja od ključne važnosti za objektivno i točno utvrđivanje činjenica kao temelj za poštenu i pravednu sudsku odluku.

Sporazum u Dublinu nastavak je uspješnog rada ovog udruženja, jer kako kažu, još ovog ljeta predsjednica HDSViP Melita Bestvina izabrana je za predsjednicu Euro Experta na Skupštini u Madridu. Riječ je o multi-disciplinarnoj europskoj organizaciji koja zastupa sudske vještake u EU i čiji su članovi komore ili udruge sudskih vještaka iz zemalja članica EU. U HDSViP ističu da je ovim imenovanjem nagrađen i 36-ogodišnji rad tog udruženja.

U priopćenju stoji da će HDSVIP kao nevladina je i nestranačka organizacija nakon ovog priznanja još intenzivnije ulagati napore za unapređenje institucije sudskog vještaka i procjenitelja te raditi na njihovom stalnom stručnom usavršavanju, budući da sudska odluka često ovisi o materijalnoj procjeni činjenica. Etički kodeks i stegovna odgovornost važni su pri vještačenju i procjenama da bi se izbjegla bilo kakva pristranost i nestručnost koja bi mogla naštetiti građanima i cjelokupnoj društvenoj zajednici. S druge strane, ističe se, postoje i teškoće s kojima su suočeni sudski vještaci i procjenitelji u Hrvatskoj, a riječ je o neredovitoj naplati te nepostojanju zakonske regulative i cjenika za sve struke prema složenosti vještačenja. Upravo zbog toga kao dobru vijest ističu ponovno uspostavljanje suradnje s Ministarstvom pravosuđa. Od ministra Ante Šprlje očekuju zajednički rad sa strukom na pripremi prijedloga Zakona o sudskim vještacima i procjeniteljima. Ozakonjenjem rada sudskih vještaka i procjenitelja (do sada je to bilo regulirano pravilnicima) omogućiti će se slični standardi i okviri za rad koje u EU već imaju.

Inače, HDSViP ima 1450 članova i okuplja sudske vještake svih struka te broje preko 50 specijalnosti od agronomije, ekonomije, građevinarstva, medicine, do zaštite na radu, procjene nekretnina, vrijednosti umjetnina, dragocjenosti i dr.

20. travanj 2024 16:18