Hrvatska
StoryEditor

Hrvatsko tržište leasinga raslo po prvi put od početka krize

26. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

U prvoj polovici ove godine hrvatsko je tržište leasinga raslo po prvi put od početka svjetske ekonomske krize, i to za više od 32,5 posto, mjereno vrijednošću novosklopljenih ugovora, a u tom je razdoblju OTP Leasing ostvario rast od 112,5 posto, istaknuto je u ponedjeljak na susretu rukovodstva te leasing kuće s novinarima.  Prema riječima predsjednice Uprave OTP Leasinga Renate Pondeljak, hrvatsko leasing tržište u prvoj se godini krize prepolovilo, a tada je uslijedio pad za oko još 30 posto. Tako je vrijednost tržišta s pretkrizne približno 2 milijarde eura pao na 690 milijuna eura u prošloj godini, a rast iz prve polovice ove godine prvi je pozitivni trend nakon krize.

Pondeljak pritom ističe da je leasing uvijek usko vezan uz gospodarsku aktivnost, a posebice u Hrvatskoj u kojoj 80 posto tržišta čini leasing komercijalnih vozila, poput kombija ili kamiona odnosno vozila koje koriste poduzetnici. Njihova veća gospodarska aktivnost tako se prelila i na tržište leasinga. Tako je u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u prvih šest mjeseci ove godine sklopljen ukupno 26.761 novi ugovor o leasingu ili 30,1 posto više nego u istom razdoblju lani, a njihova je ukupna vrijednost bila 3,4 milijarde kuna ili 32,5 posto viša.

OTP Leasing je u tom razdoblju zabilježio rast novozaključenih ugovora za gotovo 53 posto, na 1.958, a njihova je vrijednost rasla za čak 112,5 posto, premašivši 385 milijuna kuna.

Time je OTP Leasing zauzeo četvrto mjesto na hrvatskom tržištu, a direktor sektora prodaje OTP Leasinga Ivan Buconjić pojašnjava da je taj rast dijelom posljedica otvaranja dviju novih podružnica - u Varaždinu i Slavonskom brodu, dijelom preuzimanja velikog dijela prodajnog osoblja VB Leasinga, ali i činjenice da su se s tržišta povukla tri velika igrača - VB, Hypo i Hypo Steiermark.

Buconjić posebno izdvaja rast u nautičkom poslovanju gdje OTP zauzima drugo mjesto na tržištu, a zajedno s vodećim Erste Leasingom drži oko 80 posto tržišta.

Daljnji rast u OTP Leasingu očekuju od novog strateškog partnerstva, s Magyar Suzuki Corporation, na temelju kojeg će financirati kupnju Suzuki vozila u Hrvatskoj.

OTP Leasing ove godine obilježava desetu godišnjicu poslovanja u Hrvatskoj, a Pondeljak je istaknula da su u tom razdoblju rasli sa sedam na 70 zaposlenih te su od praktički start up-a došli do četvrtog leasing društva u Hrvatskoj.

18. travanj 2024 10:26