Hrvatska
StoryEditor

Hrvatsko tržište rada i dalje slabo - mjesečno nas čeka pad, a na godišnjoj razini blagi rast

18. Studeni 2015.

U Hrvatskoj je po podacima Državnog zavoda za statistiku, krajem rujna bilo 1,34 milijuna zaposlenih, a po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje gotovo 1,46 milijuna, no bez obzira na razliku ti podaci pokazuju da hrvatsko tržište rada ostaje slabo, kažu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA.

Zadnji podaci DZS-a govore da se u rujnu ove godine broj zaposlenih osoba spustio na 1,34 milijuna, što je za 15.163 osobe ili 1,1 posto manje u odnosu na kolovoz, dok je u usporedbi s istim mjesecom lani u rujnu ove godine zaposlenih bilo 12.172 ili 0,9 posto manje.

Istodobno, podaci HZMO-a govore da je krajem rujna ukupan broj osiguranika iznosio 1,46 milijuna te je bio za 16.703 osobe ili 1,1 posto manji nego u kolovozu, odnosno za 15.467 ili 1,1 posto viši nego krajem rujna 2014. godine.

Razlika u podacima DZS-a i HZMO-a posljedica je različitih metodologija i obuhvata pa iz RBA ističu da zbog toga ta dva podatka nisu međusobno usporediva. Naime, DZS prikuplja podatke o broju zaposlenih osoba na temelju ugovora o radu na određeno i neodređeno vrijeme, koje  rade na teritoriju Republike Hrvatske, dok HZMO prikuplja podatke o broju obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Razliku čine kategorije osiguranika poput osoba na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, samostalnih uplatitelja doprinosa, njegovatelja djece i invalida, pomoraca, zaposlenih kod međunarodnih organizacija u inozemstvu i sl.

Tako je, prema preliminarnim DZS-ovim podacima, u rujnu ukupan broj zaposlenih bio za više od 113 tisuća manji u odnosu na ukupni broj osiguranika kojeg je objavio HZMO, no iz RBA ističu kako obje vrste podataka ukazuju na slabosti na hrvatskom tržištu rada.

Objašnjavaju da, bez obzira na godišnji rast broja osiguranika iz evidencije HZMO-a od 1,1 posto, ostaje činjenica da je u rujnu ove godine njihov ukupan broj za više od 16 tisuća manji u usporedbi s istim mjesecom 2013. godine.

S obzirom na povratak većeg broja sezonaca u status nezaposlenosti, analitičari RBA i u sljedećem mjesecu očekuju pad broja osiguranika na mjesečnoj, uz nastavak blagih stopa rasta na godišnjoj razini. Očekuju da će i DZS-ovi preliminarni podaci o broju zaposlenih u listopadu potvrditi takva kretanja.

"Stoga, bez obzira na znakove stabilizacije negativnih trendova u broju osiguranika prema podacima HZMO-a, tržište rada i dalje ostaje slabo, a zaposlenost po oba pokazatelja niža u odnosu na 2013. godinu. Osim toga, razlike u podacima i nakon objave DZS-ovih konačnih podataka o broju zaposlenih ostaju razmjerno velike. Primjerice, u prošloj godini, prosječan broj zaposlenih prema konačnim podacima DZS-a i prosječan broj osiguranika razlikovali su se za gotovo 82 tisuće osoba. U analitičkom smislu od iznimne je važnosti konzistentnost u uporabi pojedinih podataka te oprez prilikom zaključivanja na temelju podataka koji su usporedivi", upozoravaju iz RBA.

20. travanj 2024 02:38