Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj 2,1 milijuna kuna za poplave

30. Travanj 2013.

Slovenija, Hrvatska i Austrija dobit će pomoć ukupne vrijednosti 14,6 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za štetu nastalu od poplava u studenom prošle godine objavio je danas europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Od tog iznosa, glavnina će ići Sloveniji kao zemlji koja je od teških vremenskih uvjeta pretrpjela najveće štete, čak 14,08 milijuna eura, Hrvatskoj 286 tisuća eura, dok će Austrija dobiti 240 tisuća eura. 

- Današnji prijedlog je izraz Unijine solidarnosti sa Slovenijom, kao i s Hrvatskom i Austrijom koje su isto bile pogođene. Predloženi iznos pomoći će im smanjiti financijski teret koji su podnijele zbog obnavljanja infrastrukture i poduzimanja hitnih mjera - objasnio je povjerenik Hahn.

Premda su procijenjeni troškovi puno veći u sve tri zemlje, doprinos EU sasvim je sigurno dobrodošao. Velike padaline krajem listopada i početkom studenog prošle godine uzrokovale su štetu u Sloveniji procijenjenu na 360 milijuna eura, što je gotovo jedan posto bruto nacionalnog prihoda, odnosno daleko iznad praga od 0,6 posto određenog za aktiviranje Fonda. U Hrvatskoj je taj iznos procijenjen na 11,5, a u Austriji 9,6 milijuna eura. 

Fond je inače, osnovan 2002. nakon velikih poplava u ljeto te godine i ima na raspolaganju milijardu eura godišnje pomoći koju može dati pogođenim zemljama članicama i zemljama pristupnicama.

26. travanj 2024 17:45