Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj 30 puta veći predujam za poticanje zapošljavanja mladih

04. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Europska komisija predložila je da se za predfinanciranje programa za poticanje zapošljavanja mladih za ovu godinu izdvoji dodatna milijarda eura, čime se za 30 puta povećava prvotno predviđeni iznos. To Hrvatskoj donosi više od 19 milijuna eura umjesto ranije predviđenog iznosa od 661.771 eura.

Marianne Thyssen koja je u Komisiji zadužena za zapošljavanje istaknula je da ovo samo jedan od koraka kako bi se povećala zaposlenost. - Naši mladi ljudi trebaju poslove i trebaju ih sad. Nedopustivo je da svaka peta mlada osoba nezaposlena. S dodatnim sredstvima koje će biti na raspolaganju uskoro možemo naći posao za mlade, a to nam je cilj – rekla je.

Nova sredstva moći će se koristiti za dodatnu edukaciju, stjecanje iskustva, potpore za startupove i kvalitetan trening. Osim toga isti iznos Hrvatska je već ranije dobila za ovu godinu iz Europskog socijalnog fonda. Ovu odluku treba potvrditi od Vijeća i parlamenta što ne bi trebao biti problem. No glavna priča u kuloarima je sutrašnje izvješće o zimskim prognozama Europske komisije za kretanja u gospodarstvu. Neslužbeno se doznaje da se ne očekuju velika iznenađenja jer su prognoze rađene prije odluke o Quantitive easingu. Kao tri ključne stvari ističu se upravo spomenuti QE, investicije Junckerove komisije, ali i pad cijena nafte na tržištu. Prema predviđanjima ostat će iste prognoze uz male dorade. Podsjećamo, Hrvatska je u jesenskoj prognozi imala rast za ovu godinu od 0,2 posto. Prema razgovorima koje smo imali s visokim izvorima u Bruxellesu to se neće puno mijenjati, ali treba vidjeti službenu objavu.

Također, puno se priča o Grčkom problemu u svjetlu posjeta novog premijera Alexa Ciprasa Bruxellesu. Nitko nije siguran što će se dogoditi, ali otpis dugova nije trenutno u raspravi. Visoki izvor iz same Komisije rekao nam je da Grčka je već imala veliki otpis dugova, a da novi ne bi imao smisla. Što se tiče izlaska iz eurozone tu su puno oprezniji. Postoji mogućnost za to, ali to bi dugoročno više štetilo Grčkoj mišljenje je koje prevladava u europskom središtu. No, kada se treba reći nešto službeno o ovoj temi nailazi se na zid jer nitko ne može procijeniti poteze koje će vući grčka vlada, a pogotovo ministar u kožnoj jakni Janis Varufakis kako ga zovu EU birokrati.

Investicijski plan komisije vrijedan 315 milijardi eura također je zanimljiva tema u kojoj je teško naći službenog sugovornika. Ono što se neslužbeno može saznati da neće biti zaštite zbog veličine zemlje, te da će se isključiti projekti koji se mogu financirati i bez ove pomoći, te oni koji nisu isplativi. Cilj je imati održivo gospodarstvo i otvoriti nove poslove rekli su nam. O pojedinim projektima ne može se doznati ništa ni neslužbeno, a o tome će najvjerojatnije u jesen odlučivati novooformljeni odbor u sklopu Europskog fonda za investicije. Oni će pregledavati sve projekte i odlučiti za koje će dati garancije. Ono što se moglo saznati da će zemlje mora poraditi na investicijskoj klimi i da će to biti jedan od kriterija. Možda je to znak i za Hrvatsku i Vladu da krene u sređivanje najvećeg problema kojeg imaju s investitorima.

04. svibanj 2024 08:31