Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj treba 21 tisuća soba, desetak zabavnih parkova, 30 golf terena

13. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Potencijal hrvatskog turizma da generira čak 14 do 16 milijardi eura prihoda, ali i razna ograničenja koja koče razvoj bila su tema okruglog stola Kako da turizam postane faktor razvoja hrvatskog gospodarstva.

Okrugli stol održan je u petak na Croatia Business Openu u Umagu u organizaciji Zagrebačke banke i Istarske županije. Kako postići razvoj kad, na primjer, konzervatori za stari vojni objekt dozvole samo upotrebu u iste svrhe, pa se umjesto turizma u zanimljivom prostoru ne može raditi ništa, osim eventualno prisjećati vremena austro-ugarske vojne moći? Na to pitanje pokušali su odgovoriti čak tri ministra i jedna ministrica – Ostojić, Hajdaš Dončić, Vrdoljak i Zlatar Violić, ali i Darko Prebežac s Katedre za turizam EFZG-a, Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista iz Umaga, Reli Slonim, izvršni direktor Arenaturista i Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre. Neven Ivandić, specijalist Instituta za turizam koji se bavi utjecajem turizma na hrvatsko gospodarstvo dao je uvod, u kojem je rekao kako je moguće u sljedećih osam godina udvostručiti turističku potrošnju.

- Potencijal ukupne turističke potrošnje je 14 do 16 milijardi eura i dodana vrijednost od 6,3 do 7,7 milijardi eura.Što je potrebno učiniti? Ukloniti ograničenja iz institucionalnog okruženja krucijalna je stvar i pretpostavka za sve ostalo što se treba dogoditi – rekao je Ivandić.Naravno, potrebne su i investicije – izgradnja između 14 i 21 tisuće soba i podizanje standarda postojećih kapaciteta; izgradnja kampova; podizanje standarda privatnog smještaja, izgradnja 30-ak golf terena, izgradnja desetak zabavnih parkova i osam do 10 tisuća novih vezova u marinama, ali i još mnogo javnih destinacijskih projekata.- Postoje dva scenarija. Želimo li biti ovisni o turizmu ili koristiti turizam kao poticaj općeg gospodarskog razvoja i rasta. Ako pristupimo razvoju turizma na taj način, sanjam da ćemo jednom imati potpredsjednika Vlade zaduženog za turizam, jer turizam zadire u resor svakog od ministara – rekao je Prebežac. 

Predstavnici privatnog sektora istaknuli su kako je potreban značajan napor od strane javnog sektora kako bi se popravili uvjeti poslovanja domaćih turističkih kompanija. S njima se složio i ministar turizma Veljko Ostojić koji je istaknuo kako neće biti dobre budućnosti hrvatskog turizma bez dobro osmišljenog i kvalitetnog razvoja. - Pitanje konkurentnosti je preduvjet svega ostalog i zato će konačno od 1.siječnja turistički sektor dobiti nižu stopu poreza na dodanu vrijednost o kojoj tako dugo razgovaramo, a radimo i na izmjenama brojnih drugih zakona koji bi trebali pomoći turističkom sektoru – rekao je Ostojić.

27. travanj 2024 15:39