Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj treba pet proizvoda koji moraju naći mjesto na tržištu EU

08. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Nikica Gabrić, vlasnik Klinike Svjetlost, ugledni oftalmolog i osnivač stranke Nacionalni forum, ušao je u utrku za Europski parlament sa šarolikim timom. Teško je tijekom razgovora razlučiti izlazi li iz njega više liječnik ili političar.

Gabrić je neposredan, temperamentan i čvrst u svojim uvjerenjima. Ako ih s njim ne dijelite, nazvat će vas socrealistom iako je donedavno bio ljevičar. Danas je vlasnik četiriju privatnih klinika u Hrvatskoj i BiH, gdje ostvaruje 10-postotni godišnji rast prihoda.

• Mlada ste stranka kao i Orah Mirele Holy. Ipak, čini se da je ona mnogo prisutnija u javnosti i sve je popularnija. Zašto se toliko ne spominju Nikica Gabrić i Nacionalni forum?- Riječ je o tihom bojkotu. Ne puštaju nas blizu ni lijevi ni desni mediji jer se nismo svrstali ni lijevo ni desno, nego smo stranka istinskog centra. Vlada konsenzus između SDP-a i lijevih medija koji žele sačuvati biračko tijelo za predsjedničke i parlamentarne izbore. Projekt Mirele Holy svakako je potreban, svugdje u razvijenom svijetu imate ekološki osviještene ljude i pokrete. Međutim, u Hrvatskoj je to način čuvanja velike lijeve koalicije.

Znači, predviđate da će Holy koalirati sa Zoranom Milanovićem?- Holy je i danas dio vladajuće koalicije u Saboru.

Hoće li Nacionalni forum koalirati s nekim? Do kakvih birača još trebate doprijeti?- Zasad ne razmišljamo o koaliranju. Ako jednoga dana budemo poželjan politički partner SDP-u ili HDZ-u, najprije svi moraju potpisati sporazum o reformi pet osnovnih područja: zdravstva, obrazovanja, mirovinskog sustava, teritorijalnog ustroja i izborno-političkog sustava. Bez toga nema ni ekonomske reforme. Nacionalni forum popularan je među obrazovanim stanovništvom u dobi između ćetrdeset i šezdeset godina koje živi u urbanim sredinama. Lošije stojimo među mladima i u ruralnim dijelovima Hrvatske.

Govorite da će zbog političke situacije u državi svaki normalan biznismen pobjeći iz Hrvatske. Ipak, vi ste ovdje.- Ovdje sam jer u Hrvatskoj nemam konkurenciju. Svjetlost posluje na slobodnom tržištu. Tridesetak posto mojih usluga u Hrvatskoj kupuju stranci. Ni u jednoj državi ne radim s državnim zdravstvenim osiguranjem i to je tajna mog uspjeha. Za razliku od državnih bolnica, u kojima su doktori bogovi za koje trebate tražiti poznanstva kako biste ostvarili svoja prava na složene usluge, kod nas je bog pacijent. Precizno mjerimo rad svakog liječnika i zaposlenici su nagrađeni prema učinku. Od osamdeset zaposlenih u Svjetlosti u Hrvatskoj i četrdeset u BiH nitko se ne buni, nitko ne odlazi i ne dobiva otkaz. 

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom broju Lidera

07. svibanj 2024 05:12