Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje 2600 liječnika

01. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Pred više od 700 sudionika iz sektora zdravstva, IT-ja, farmacije i osiguranja otvorena je četvrta Hospital Days konferencija u organizaciji tvrtke IN2. Prvi dan konferencije donio je više od 30 predavanja, a razgovaralo se o 8 vrlo aktualnih zdravstvenih i tehnoloških tema, od upravljanja bolnicama i novih tehnologija u zdravstvu do položaja zdravstvenih radnika i sestara te novosti s područja eZdravlja.

Nakon svečanog otvaranja u tematskom bloku Upravljanje bolnicama istaknuo se primjer KBC Rijeka koji tijekom 2015. godine pozitivno posluje, a dobre rezultate je predstavio sanacijski upravitelj Davor Štimac. Njegovo izlaganje ukazalo je na dobre strane novog sustava poslovanja bolnica koji je uveden s 01.01.2015, a predviđa plaćanje bolničkih usluga nakon izvršenja pa prihodi bolnica izravno ovise o izvršenju usluga te ostvarenju indikatora uspješnosti i kvalitete.

Panelisti na okruglom stolu „Financijska održivost bolnica u postojećem modelu financiranja“, Zoran Bahtijarević, sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC Osijek, Danko Velimir Vrdoljak, sanacijski upravitelj KBC Sestre Milosrdnice i Davor Katavić, zamjenik ravnateljice HZZO-a, složili su se da je plaćanje po izvršenju dobra opcija, no smatraju da se na novouvedenom sustavu treba dodatno poraditi, pogotovo kada je riječ o usklađivanju koeficijenata za pojedine bolničke usluge.

U tematskom bloku Nove tehnologije u zdravstvu naglasak je bio na dijeljenim uslugama i oblaku. APIS IT predstavio je projekt Shared Service Centra, odnosno Centra dijeljenih usluga, čijom je uspostavom APIS IT postao središnje mjesto za objedinjavanje sve informacijske infrastrukture državne uprave. Elena Bonfiglioli, direktorica u sektoru zdravstvene industrije u Microsoftu, predstavila je Microsoftove cloud usluge u zdravstvu, a predstavnici Hrvatskog telekoma predstavili su kao izgleda i kako bi u budućnosti moglo izgledati digitalno zdravstvo u oblaku. Na okruglom stolu na temu „Pristupi informatizaciji javnog sektora – od otvorenog tržišta do državnog pružatelja usluge“ panelisti iz javnog i privatnog sektora složili su se da se informatizacija može provesti samo uz suradnju svih dionika u procesu, no i da je napravljen dobar korak u pravom smjeru – ka digitalizaciji i informatizaciji Hrvatske, što je krajnji cilj.

U tematskom bloku Zdravstveni radnici na okruglom stolu „Prijeti li nam egzodus liječnika“ povela se živa rasprava o položaju liječnika u Hrvatskoj. Predstavnici struke istaknuli su da je EU prosjek 3,4 liječnika na 1000 pacijenata, dok je u Hrvatskoj taj omjer 2,9 naprama 1000, što znači da u sustavu nedostaje gotovo 2600 liječnika. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža istaknuo je da je prvi korak na rješavanju problema odlaska liječnika u inozemstvo uspostava konstruktivnog dijaloga s državnom administracijom da bi se poradilo na poboljšanju položaja liječnika u društvu.

O temi eZdravlja kao o jednoj od najaktualnijih IT / zdravstvenih tema raspravljalo se u čak dva tematska bloka. Sudionici su imali priliku čuti kako izgleda danski model, koji se smatra jednim od najnaprednijih, ali i usporediti hrvatska iskustva s onima iz Srbije i Slovenije. Predstavljene su i novosti kada je riječ o projektima eBolnice i eNaručivanja te rezultati pilot projekta eNovorođenče. U izlagačkom prostoru mogu se vidjeti najsvježije IT inovacije za zdravstvo, a uz hrvatske izlagače prvi put izlažu i tvrtke iz Danske, Rumunjske, Njemačke i Španjolske.

19. travanj 2024 16:58