Aktualno Hrvatska

Hrvatskoj zeleno svjetlo Europske komisije za nastavak gradnje Istarskog ipsilona

Macelja
Foto: Quahadi Añtó, Wiki
Lider
Autor Lider

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj produljenje ugovora s Bina-Istrom, koncesionarom Istarskog ipsilona, a čime je dano zeleno svijetlo i za 165 milijuna eura vrijednu izgradnju punog profila autoceste na dionici Pazin-tunel Učka u duljini od 28 km.

Europska komisija potvrdila je kako je hrvatski plan u skladu s državnim potporama, a Povjerenica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja izjavila je kako će produljenje koncesije za Istarski ipsilon unaprijediti regionalni rast i investicije, poboljšati sigurnost građana te smanjiti prometno zagušenje.

>>>Porast prometa i prihoda od cestarina na autocestama HAC-a i ARZ-a

– Nakon dvije godine procedure koja je podrazumijevala iscrpne pregovore sa koncesionarom, međunarodnim financijskim institucijama i Europskom komisijom, sa zadovoljstvom sam primio ovu vijest iz Brisela. Ubrzo počinje izgradnja 2 B1 faze Istarskog ipsilona od Tunela Učka do Pazina. To je veliki i važan infrastrukturni projekt s kojim ova Vlada nastavlja s velikim investicijskim ciklusom u izgradnji prometne infrastrukture. Nakon ove Odluke, pokrećemo proceduru donošenja Odluke aneksa ugovora o koncesiji kojeg donosi Vlada Republike Hrvatske. Paralelno s ovim projektom, kreće se u projektiranje i 2 B2 faze, odnosno druge cijevi tunela Učka i završetak izgradnje punog profila do čvora Matulji, izjavio jeministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

>>>HAC: Drugi lipanjski vikend nešto manji promet na autocestama nego lani

Podsjetimo, Bina-Istra d.d. dogovorila je sve uvjete financiranja projekta, a radovi na dionici Pazin-tunel Učka trebali bi trajati ukupno 3 godine.

Komentari