21. listopad 2015.

Hrvatskom konzorciju radovi na pruzi Dugo Selo-Križevci

HŽ Infrastruktura izvijestila je danas da je donijela odluku o odabiru izvođača radova na pruzi Dugo Selo-Križevci, vrijednih gotovo 1,3 milijarde kuna, a Dalekovod je putem burze objavio da je za taj posao odabrana ponuda zajednice ponuditelja DIV-a, Dalekovoda i Zagreb-montaže.

- Tvrtka Dalekovod sudjelovala je, kao član zajednice ponuditelja, u postupku javne nabave radova na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci. Ponuda zajednice ponuditelja DIV, Dalekovod i Zagreb-montaža odabrana je kao valjana ponuda s najnižom cijenom - kaže se u obavijesti Dalekovoda na Zagrebačkoj burzi.

Iz HŽ Infrastrukture priopćeno je pak da za nekoliko mjeseci počinju radovi na dosad najvećem infrastrukturnom željezničkom projektu u Hrvatskoj koji sufinancira Europska unija, obnovi i izgradnji drugog kolosjeka željezničke pruge Dugo Selo - Križevci. Na natječaj koji je HŽ Infrastruktura objavila 3. srpnja ove godine, pristiglo je šest ponuda, a čak 50 posto ponuda kretalo se u okvirima procijenjene vrijednosti projekta, navodi se u priopćenju. 

- Temeljem sveobuhvatne analize i uz primjenu svih kriterija postupka javne nabave izabrana je cjenovno najprihvatljivija ponuda. Potpisivanje ugovora za radove uslijediti će nakon što, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, odluka o odabiru postane izvršna - najavljuju iz HŽ Infrastrukture.  

Procijenjena vrijednost radova je 1,27 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost projekta, koji osim radova obuhvaća i troškove nadzora nad izvođenjem radova, rješavanja imovinsko-pravnih poslova te nepredviđenih radova, procijenjena na 1,52 milijarde kuna. Projekt će s 85 posto sufinancirati  Europski fond za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto su nacionalna sredstva.

- Ovim projektom HŽ Infrastruktura doprinosi ostvarenju ciljeva nacionalne prometne politike u području željezničkog sektora te potvrđuje opredjeljenje da se kao glavni izvor financiranja koriste upravo sredstva Europske unije", stoji u priopćenju.

Radovi na rekonstrukciji postojećega i izgradnji drugoga kolosijeka pruge od Dugog Sela do Križevaca dužine 38,2 kilometra trebali bi, kako najavljuju iz HŽ Infrastrukture, započeti početkom 2016. godine, dok je završetak radova planiran za rujan 2019. godine.

Očekuje se da će modernizacija pruge Dugo Selo - Križevci skratiti vrijeme putovanja na toj relaciji s 30 na 18 minuta.

Planirane aktivnosti u sklopu projekta uključuju, među ostalim, izgradnju 6 mostova, od kojih dva cestovna, rekonstrukciju postojećih sedam mostova, ukidanje 17 željezničko-cestovnih prijelaza i dva pješačka prijelaza te gradnju 11 novih nadvožnjaka, jednog podvožnjaka i šest pothodnika. Tu je i nadogradnja stabilnih postrojenja električne vuče, modernizacija signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te izgradnja 25 kilometara servisnih cesta. 

Za radove na puzi Dugo Selo - Križevci raniji natječaj bio je poništen u ožujku, a tada su iz HŽ-a izvijestili da su razlog nezadovoljavajuće ponude pristigle na natječaj. Naime, tada su na natječaj bile pristigle dvije ponude pri čemu je jedna bila skuplja od predviđene cijene dok je drugi ponuđač za podizvoiđača uzeo tvrtku Pružne građevine što je suprotno propisima EU-a, jer je ta tvrtka u vlasništvu HŽ Infrastrukture.