Hrvatska
StoryEditor

Hrvatu talijanska banka isplatila 14 milijuna kuna kamate. Porez nije plaćen

30. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Otkako je država od prvog siječnja uvela porez na kamatu, sve banke u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europskoj uniji, dužne su Ministrstvu financija dostaviti iznos kamate na koji hrvatski građani moraju platiti porez.

Porezne utaje postaju prioritet i Ministrstva financija. Ministar Boris Lalovac najavio je to u utorak navečer u Sarajevu gdje je otkrio kako hrvatski građani na računima u inozemstvu imaju milijarde neporezivog i skrivenog novca.

Tako, javlja rtl.hr, već je otkriven jedan račun hrvatskog građanina u talijanskoj banci na koji dosad nikakav porez nikome nije plaćen jer je štediša hrvatski rezident, a Hrvatska porez na kamatu niti je imala niti je za njegov račun znala. Prema podacima iz same banke, za glavnicu na tom hrvatskom računu lani je isplaćena kamata od čak 14 milijuna kuna. Kad je tolika kamata kolika je onda glavnica? Uzme li se procjena da je prosječna kamata na štednju ovih godina oko dva posto to nas dovodi do spoznaje da je iznos glavnice na tom samo jednom računu, samo jedne osobe, najmanje 700 milijuna kuna (oko 92 milijuna eura). 

Ali ono što je najzanimljivije i o čemu zapravo govori ministar Lalovac jest da dotični štediša, hrvatski rezident, u Poreznoj upravi ima prijavljena mjesečna primanja od tek nekoliko tisuća kuna i stan u Zagrebu od 56 četvornih metara. Nema sumnje, štediša može očekivati da će mu na vrata pokucati službenici Ministarstva financija i zamoliti ga da objasni porijeklo svojih 700 milijuna

20. travanj 2024 12:41