Hrvatska
StoryEditor

Hrvoje Prpić zbog Linića odlučio prestati s radom u Hrvatskoj, oglasila se i Porezna uprava

14. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Nekadašnji osnivač i suvlasnik HG spota, poduzetnik i poslovni anđeo Hrvoje Prpić, objavio je danas na svom Facebook profilu kako prestaje s radom u Hrvatskoj i odlazi u inozemstvo. Razlog: sudsko rješenje koje još jednom pokazuje svu paradoksalnost uvjeta u kojem posluju domaći poduzetnici.

Status Hrvoja Prpića donosimo u cjelosti:

"Evo to je to, prestajem s radom u Hrvatskoj. Ovo što imam ovdje to ću polako rasprodati i svaka nova firma koju ću otvarati, otvorit ću je vani. Svakog investitora ću savjetovati da ne ulaže u Hrvatsku, a sve to ću zahvaliti g. Liniću (g. Linić zahvaljujem na otvaranju očiju). Oleg, bio si u pravu. Isprike na svim mojim izjavama da ovdje ima nade.

Ja sam oduvijek vjerovao da su državni službenici jadnici koji će napraviti sve samo da zadrže posao, ali sam imao povjerenje u sudstvo da sve to ispravi. Tako je i prije dvije godine došao porezni inspektor u Trillenium, mjesec dana sjedio i kad nije našao ništa rekao nam "Ja na žalost nešto moram pronaći, tako mi je rekla šefica da se ne vraćam dok nešto ne nađem." i onda se odlučio na račune našeg dizajnera da su neispravni jer kako on kaže nemaju JMBG (imaju OIB i zakon kaže da je dovoljan OIB, ali on je rekao da moraju imati i JMBG). Na našu izjavu da je to glupost i da što to radi odgovorio nam je "Znam, ali ja moram nešto naći. Gledajte, vi se žalite na presudu, a ja se neću žaliti na žalbu pa ćete to riješiti na sudu.".

Iako sam bio ljut rekao sam sam sebi "Državni službenici su bijednici, ali zato postoji sud da to ispravi." i naravno uložili smo žalbu i čekali na rješenje. Porezna je naravno u međuvremenu zablokirala sredstva u visini PDV-a tih računa (60-tak tisuća kn).Danas stiže rješenje suda u kojem kažu da se žalba odbija i da PDV koji je dizajner UPLATIO u proračun ostaje u proračunu, ali da ga mi ne možemo koristiti jer dizajner nije ispravno napisao račun. Nije bitno niti to što je on ispravio račun da odgovara nekom službeniku (ne i zakonu jer je zakonu odgovarao otpočetka). I ne samo to, nego mi zaračunavaju kamate na PDV koji su držali kod sebe pa sve do današnjeg dana. Kamate na novac koji su čuvali da mi ga netko ne ukrade?

Ukoliko sve bude u redu s Trilleniumom, očekujemo ulaganje od €2m i vjerujte mi da ću učinite sve da niti jedna kuna ne dođe na ovo tržište. Ako će i biti programera iz ove male, korumpirane državice morat će se preseliti u neku drugu jer ja ovdje više ne radim.", zaključio je Prpić.

Što je odgovorila Porezna uprava

Tijekom poslijepodneva oglasila se priopćenjem i Porezna uprava. I to priopćenje donosimo u cjelosti:

"Nadzorom i provjerom računa kod navedenog poreznog obveznika utvrđeno je da računi ne sadrže sve elemente propisane člankom 15. stavkom 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (ime i osobni identifikacijski broj poduzetnika koji je obavio uslugu) te je na istima bio iskazan matični broj obrta, umjesto obaveznog osobnog identifikacijskog broja.

Sukladno članku 8. stavku 1. Općeg poreznog zakona (NN 147/08; NN18/11) porezno tijelo ima obvezu kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže", navode iz Porezne uprave.

19. travanj 2024 09:30