17. prosinac 2013.

HSLS nakon Nove godine skuplja potpise za referendum o autocestama

liderhrt
liderhrt

HSLS će nakon Nove godine krenuti u prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta, najavio je predsjednik te stranke Darinko Kosor na konferenciji za novinare.

Davanje cesta nekome na 50 godina nije koncesija, nego prodaja, izričit je Kosor. On smatra da se racionalizacijom poslovanja, reprogramom dugova, uvođenjem vinjeta, prihodi od autocesta mogu dignuti za 500 milijuna kuna (godišnje) i da se tim novcem mogu servisirati dugovi a autoceste ostati u hrvatskim rukama.

Priznaje da bi uvođenjem vinjeta, a uklanjanjem naplatnih kućica, oko tisuću i dvjesto ljudi ostalo bez posla, no uvjerava da bi se to dogodilo i sa stranim koncesionarom. Kosor procjenjuje da od 20 milijardi kuna, koje bi se dobile za 50 godina koncesije, ne bi bilo previše koristi. Tih 20 milijardi potrošili bismo u jednoj godini, rekao je predsjednik HSLS-a.

Kosor, inače predsjednik Zagrebačke skupštine, nije želio podrobnije objašnjavati ‘akciju‘ pozivanja ‘pauka‘ za vozila hrvatske vlade koja se na Gornjem gradu parkiraju na mjestima na kojima to nije predviđeno. Sve informacije možete dobiti u ‘pauku‘ i policiji, rekao je novinarima. Zar predstavnike vlasti mora micati policija?, upitao je pritom. Vladine automobile danas se nije moglo vidjeti pogrešno parkirane, no Kosor je uvjeren da to nije dugog vijeka. Brzo će doći, nisu oni naučili lekciju, dometnuo je Kosor.