Hrvatska
StoryEditor

HSS skuplja potpise za smanjenje PDV-a na hranu

01. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Hrvatska seljačka stranka počela je prikupljati potpise potpore građana inicijativi HSS-a za smanjenje PDV-a na hranu s 25 posto na 10 posto. U Zagrebu ju je otvorio predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Istaknuo je kako žele natjerali Vladu da o tome razmisli kako se ne bi dogodilo da Hrvati budu gladni. Jednostavno želimo ispitati javno mijenje i ukazati Vladi da mora početi brinuti o građanima, a ne samo o punjenju državnog proračuna, dodao je. Akcija je počela danas u 10 sati u stotinjak gradova i sela diljem Hrvatske, na 230 mjesta, Potpisi za snižavanje stope PDV-a na hranu prikupljat će se 15-ak dana, a HSS će pozvati sindikate i udruge koje su se već zauzimale za snižavanje stope PDV-a na hranu da se pridruže toj akciji kako bi svi zajedno pokušali napraviti što veći pritisak na Vladu.

Hrg je rekao kako su među ostalim zatražili da Vlada smanji PDV na hranu na deset posto, kao i u turizmu, od 1. siječnja 2013. Ako Vlada ne prihvati smanjenje stope PDV-a na hranu, to će biti jedna od glavnih okosnica HSS-ova programa za buduće parlamentarne izbore, rekao je Hrg. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je u Virovitici, gdje je otvorio sajam poljoprivrednih proizvoda i opreme Agroexpo, da se izrađuju analize i simulacije mogućih učinaka smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode. PDV se, naglasio je, neće smanjivati ako se u proračunu ne pronađu dodatna sredstva ili uštede kojima bi se to nadoknadilo.

HSS-ovu peticiju nazvao je politikanstvom. Vodili su resor poljoprivrede i nisu išli s takvom idejom i prijedlogom. Sada nakon 8, 9 mjeseci vršiti pritisak na takav način, a ne poduzeti ništa 12 godina je vrlo neozbiljno i mislim da to ne zaslužuje bilo kakav ozbiljan komentar, poručio je Jakovina.

19. travanj 2024 19:51