Aktualno Hrvatska

HT postavio brzu e-punionicu na benzinskoj postaji ROX

punionicu
Lider
Autor Lider

Hrvatski Telekom kao partner hrvatskim gradovima i poduzetnicima pomaže u uspješnom povlačenju sredstava iz Europske unije, nudeći im stručnu pomoć, od predlaganja relevantnih projekata do izrade same dokumentacije.

>>>Od 117.000 punionica električnih vozila u EU 88.000 je u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj i UK

Jedan od primjera suradnje je projekt pod nazivom „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“.

Ovaj je projekt sufinanciran u okviru EU programa Connecting Europe Facility (CEF ili Instrument za povezivanje Europe), a omogućit će razvoj zelenih koridora e-mobilnosti na području središnje i jugoistočne Europe postavljanjem e-punionica. Vlasnicima lokacija koji se odluče otvoriti e-punionicu Hrvatski Telekom pomaže i u dobivanju sredstava iz EU fondova.

Projektom se planira otvoriti čak 69 brzih i 4 ultra brze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt će trajati do kraja 2020. godine, a ukupna mu je vrijednost 4,3 milijuna eura.

Upravo u sklopu ovoga projekta Hrvatski Telekom postavio je i brzu punionicu za električna vozila na nedavno otvorenoj revitaliziranoj benzinskoj postaji ROX. Radi se o osmoj brzoj e-punionici koju je Hrvatski Telekom postavio u Hrvatskoj. Punjenje traje tek oko 20 minuta, a iskustvo korištenja je u potpunosti digitalizirano. Usluga punjenja dostupna je od 0 do 24 sata i do daljnjega je potpuno besplatna za sve korisnike električnih automobila, a dostupna je i korisnička podrška putem pozivnog centra Hrvatskog Telekoma.

>>>Japanski automobilski divovi grade 80 novih punionica za električne automobile

– Nadamo se da će revitalizirana ROX benzinska postaja s brzom e-punionicom pružiti primjer i drugim lancima benzinskih postaja te podići svijest o važnosti povećanja električne energije u prometu, kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja, izjavio je predsjednik Uprave ROX, Ivo Krištić.

Dosad je HT postavio više od 120 javno dostupnih e-punionica u više od 75 gradova širom Hrvatske, što čini više od 50 posto javno dostupnih e-punionica u Hrvatskoj. Zahvaljujući tome, mreža Puni.hr danas je najveća regionalna mreža punionica za električna vozila.

Budući da je trend kupnje električnih vozila u stalnome porastu, usluga punjenja električnih vozila omogućuje investitorima, koji se odluče njome proširiti svoju ponudu, da budu konkurentniji. Osim toga, dostupnost jedne ovako tehnološki napredne usluge dodatni je poticaj dolasku sve većeg broja turista iz Europske unije, osobito onih bolje platežne moći, što pridonosi razvoju turizma.

Projekt izgradnje mreže e-punionica značajno pomaže očuvanju okoliša jer potiče sve veći broj vozača na korištenje električnih vozila, čime se neposredno smanjuje emisija štetnih plinova.

Ovaj projekt pridonosi konkurentnosti Hrvatske, izjavio je Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma.

>>>Zahuktava se bitka za razvoj europske mreže e-punionica

Nove brze e-punionice bit će uskoro postavljene na lokacijama u Karlovcu, Delnicama, Rijeci, Zagrebu i Varaždinu, u sklopu mreže od 120 javno dostupnih punionica u preko 75 gradova.

Komentari