Hrvatska
StoryEditor

HT predstavio nove tehnologije i napravio korak ka 5G mreži

09. Studeni 2016.

Postizanje gigabitnih brzina na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva često se spominje, tako da današnje druženje kojem je upravo to bila tema nije bilo iznimka. Hrvatski Telekom predstavio je tom prigodom tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast koje razvija u suradnji s FER-om i kompanijom Nokia Solutions and Networks.

- Danas smo predstavili tehnologije koje će oblikovati razvoj digitalnog društva u Hrvatskoj. Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postavu stvarnost čime se otvara put razvoju niza uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno nov način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti, kazao je Boris Drilo, zadužen za CTIO poslove HT-a. Dodao je kako HT uz izgradnju optičke mreže intenzivno radi na omogućavanju gigabitne brzine pristupa internetu na postojećoj bakrenoj infrastrukturi.

Predstavljenom tehnološkom infrastrukturom HT stremi brisanju granica između fiksne i mobilne mreže te bržoj i jednostavnijoj razmjeni podataka. Na tom i drugim projektima sudjelovat će razni stručnjaci iz područja STEM, a tome će doprinijeti i nedavno potpisan petogodišnji ugovor o suradnji FER-a i HT-a.

- Ugovor o suradnji FER-a i HT-a predviđa upravo ovakve projekte, rekao je Gordan Gledec, prodekan za znanost na FER-u, a svoje zadovoljstvo suradnjom s HT-om i FER-om izrazila je i Nives Sandri, članica Uprave Nokije u Hrvatskoj. - G.fast i LTE-A tehnologije koje je razvila Nokia otvaraju nebrojene mogućnosti za uzbudljive nove usluge koje pridonose poboljšanju načina svakodnevnog života i rada, rekla je Sandri.

26. travanj 2024 07:36