Hrvatska
StoryEditor

HT-u odobreno upravljanje Optima Telekomom na četiri godine

07. Travanj 2014.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je uvjetno dopuštenom koncentraciju kojom Hrvatski telekom u postupku predstečajne nagodbe stječe kontrolu nad Optima Telekomom.

 - Odluka je donesena vodeći računa o svim konkretnim činjeničnim, pravnim i gospodarskim okolnostima, a nakon provedene pravne i ekonomske analize mjerodavnog tržišta. Pri ocjeni koncentracije, Agencija je prihvatila „obranu primjenom kriterija opadajućeg poslovanja Optime“ (engl. failing firm defence) jer je utvrdila da bi u slučaju izlaska Optime s tržišta, struktura natjecanja na mjerodavnom tržištu bila narušena barem do jednake razine kao i kad do koncentracije ne bi došlo - rekao je predsjednik Vijeća AZTN-a Mladen Cerovac koji je predstavio uvjete i ograničenja pod kojima se odobrava ova koncentracija.Drugim riječima, pretpostavka je da bi većina Optiminih korisnika ionako završila u rukama HT-a u slučaju njenog izlaska s tržišta.

No, unatoč prihvaćanju toga kriterija, riječ je o koncentraciji koja se može dopustiti samo uz ispunjavanje vrlo strogih i obuhvatnih mjera i uvjeta za otklanjanje mogućih negativnih učinaka koncentracije na tržišno natjecanje na tržištu pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama u RH. Naime, iako to tržište obilježava relativno velik broj alternativnih operatora prisutnih na određenim maloprodajnim i veleprodajnim razinama, prema veličini tržišnog udjela i tržišnoj snazi operatora, to je tržište asimetrično i loše strukturirano i na njemu bi se, provedbom koncentracije, asimetrija dodatno pojačala i umanjila postojeća razina tržišnog natjecanja.

Svjestan toga, HT je već u nepotpunoj prijavi koncentracije od 26. srpnja 2013., dostavio prijedlog mjera i uvjeta za otklanjanje negativnih učinaka na tržišno natjecanje. Tijekom postupka, a uvažavajući primjedbe Agencije, HT je u tri navrata mijenjao prvobitni prijedlog mjera da bi na koncu Agencija prihvatila prijedlog mjera i uvjeta koji je HT dostavio 17. veljače 2014. Pri ocjeni prihvatljivosti konačnih mjera, uvjeta i rokova za njihovo ispunjenje, Agencija je uzela u obzir prijedloge i mišljenja konkurenata pribavljene kroz test tržišta te mišljenja sektorskog regulatora HAKOM-a.Prihvaćanjem mjera i uvjeta kojima se uklanjaju učinci koncentracije na tržišno natjecanje, sudionici koncentracije obvezali su se na njihovo provođenje u rokovima kako nalaže rješenje Agencije. 

Prije svega, trajanje koncentracije HT-a i Optime ograničava se na razdoblje od četiri godine počevši od HT-ovog stjecanja kontrole nad Optimom odnosno od trenutka kada su sve odluke glavne skupštine Optime koje su predviđene predstečajnom nagodbom valjano donesene i upisane u sudski registar. Istekom četverogodišnjeg roka koncentracija automatski prestaje, bez mogućnosti produljenja. Prethodno je HT predlagao da taj rok bude pet godina uz mogućnost produljenja za još pet godina, što je AZTN odbio.

Nadalje, s danom isteka treće godine trajanja koncentracije, HT mora započeti s postupkom prodaje svih svojih dionica Optime, pri čemu će imati pravo prodaje i dionica Optime koje drži Zagrebačka banka (tzv.pravo povlačenja u prodaju). Postupak prodaje mora biti transparentan, objektivan, nediskriminatoran i u skladu s najboljim praksama. HT se obvezuje pripremiti ga prije isteka treće godine, a prijedlog prodaje mora dostaviti na pregled povjereniku koji će obavljati poslove praćenja naloženih mjera.Ukoliko se dionice ne uspiju prodati do isteka četverogodišnjeg trajanja koncentracije, automatski prestaje bilo kakva mogućnost kontrole HT-a nad Optimom. HT se obvezuje da će odmah po isteku trajanja koncentracije sva upravljačka prava iz svojih dionica Optime prenijeti na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om te ovlastiti Zagrebačku banku za prodaju svih HT-ovih dionica Optime. HT pritom mora osigurati da Zagrebačka banka odnosno treća nepovezana osoba na koju budu prenesena upravljačka prava iz HT-ovih dionica, tijekom držanja tih dionica, ne koristi njihova glasačka prava.

HT se obvezuje da će za vrijeme koncentracije, a s obzirom na ranije trendove poslovanja Optime, osigurati takvo upravljanje Optimom koje na kraju razdoblja trajanja koncentracije neće dovesti do toga da Optimina imovina bude podkapitalizirana u odnosu na stanje na početku razdoblja koncentracije. Konkretno, riječ je o imovini koja predstavlja Optiminu korisničku bazu (broj korisnika, prihod) te Optiminu infrastrukturu (količina vlastite ili unajmljene infrastrukture sposobne za pružanje konkurentnih usluga Optiminim korisnicima, brzinom pristupa i kvalitetom koja je dostupna većini korisnika na tržištu). HT se obvezuje da će na kraju razdoblja koncentracije Optimina imovina kvalitativno i kvantitativno u bitnome biti održana. Kao početno stanje za usporedbu uzet će se stanje Optimine imovine na kraju tromjesečja koje prethodi početku koncentracije. HT se obvezuje da će u roku od 30 dana od stjecanja kontrole nad Optimom, Optima povjereniku i Agenciji dostaviti podatke o početnom stanju svoje imovine. U istom roku mora se izabrati i Povjerenik koji će nadgledati izvršenje mjera i obaveza koje je propisala Agencija. Povjerenik može biti neovisno revizorsko društvo ili konzultantska kuća koji posjeduju potrebne kvalifikacije u smislu iskustva i poznavanja tržišta elektroničkih komunikacija, a ne smije biti personalno ni kapitalno povezan sa sudionicima koncentracije i ne smije biti niti postati izložen sukobu interesa. Listu povjerenika, predlaže i kasnije plaća HT, a bira AZTN. Zadatak Povjerenika je da tijekom čitavog trajanja koncentracije izvješćuje Agenciju o svim značajnim radnjama koje sudionici koncentracije poduzimaju u izvršenju predloženih mjera. Svakih šest mjeseci, a po potrebi i nalogu Agencije i češće, povjerenik Agenciji mora podnijeti pisano izvješće o izvršenju mjera i obveza temeljem uvjetnog odobrenja koncentracije. 

Ako se tijekom razdoblja trajanja koncentracije pokaže da ne postoje objektivni razlozi za odstupanja veća ili manja od utvrđenih odnosno ako se ta odstupanja ne mogu pripisati ranijim trendovima poslovanja Optime i njezinim objektivnim mogućnostima da prati tržišni razvoj, već se mogu pripisati upravljanju Optimom od strane HT-a s ciljem njezine podkapitalizacije, odnosno ako smanjenje Optimine imovine bude veće 10 posto, Agencija može zabraniti koncentraciju.

Kada je riječ o mjerama kojima se osigurava samostalnost poslovanja Optime, HT se obvezao na niz mjera. Prije svega, HT se obvezuje da tijekom trajanja koncentracije članovi koje HT imenuje u Upravu Optime neće istovremeno biti članovi Uprave ili Nadzornog odbora HT-a niti bilo kojeg povezanog društva HT-a i da od trenutka stupanja na funkciju u Optimi do prestanka trajanja koncentracije neće obavljati nikakve funkcije u HT-u.

Pritom barem jedan od imenovanih članova Uprave Optime ne smije imati nikakvih prethodnih veza s HT-om. Također, članovi koje HT predlaže u Nadzorni odbor Optime neće istovremeno biti članovi Uprave ili Nadzornog odbora HT-a ni bilo kojeg njegovog povezanog društva. Članovi koje HT predlaže u Nadzorni odbor Optime, kao i HT-ovo osoblje zaduženo za implementaciju mjera restrukturiranja Optime, neće dolaziti iz HT-ove Poslovne jedinice za privatne korisnike, HT-ove Poslovne jedinice za poslovne korisnike ni HT-ovog povezanog društva Iskon Internet.

U roku od 30 dana od dostave rješenja Agencije, HT će uspostaviti mehanizme osiguranja sprječavanja protoka svih poslovno osjetljivih podataka (u pravu tržišnog natjecanja uvriježen naziv za to je kineski zid, engl. Chinese wall) između Optime i HT-ovog osoblja uključenog u njezino poslovanje i HT-ove Poslovne jedinice za privatne korisnike, Poslovne jedinice za poslovne korisnike i povezanog društva Iskon Internet.To ne uključuje izvještavanje prema Upravi HT-a i osobama određenim od strane uprave HT-a (čija imena će biti dostavljena povjereniku i Agenciji) o poslovnim rezultatima, financijskim podacima potrebnim za konsolidaciju te podacima potrebnim za ostvarenje sinergijskih učinaka između Optime i HT-a. HT će povjereniku i Agenciji dostaviti valjano doneseni interni Pravilnik HT-a kojim se osiguravaju mehanizmi provedbe mjere kineskog zida.

Također, tijekom trajanja koncentracije Uprava Optime će odgovarati isključivo Nadzornom odboru Optime i redovno će, a najmanje jednom u 3 mjeseca, izvještavati Nadzorni odbor Optime o namjeri, planiranju, tijeku i ishodu provedbe projekata između HT-a i Optime u okviru koncentracije te o koristima tih projekata za Optimu.Tijekom trajanja koncentracije zaposlenici Optime za svoj rad neće biti odgovorni bilo kojoj osobi izvan Optime, a sve poticajne naknade zaposlenika i menadžmenta Optime, kao i isplate bonusa koji se temelji na učinku, isključivo će biti vezane za poslovne ciljeve koji se odnose na poslovne rezultate Optime. Ni jedna isplata bonusa odnosno poticajne naknade zaposlenika i menadžmenta Optime neće biti izražena u dionicama HT-a.

Dodatno osiguranje samostalnosti poslovanja Optime je obveza HT-a da tijekom trajanja koncentracije neće nuditi zaposlenje ključnim zaposlenicima Optime, da će zaštititi povjerljivost korisničke baze podataka Optime, da neće poduzimati nikakve radnje kojima bi se ograničavala dosadašnja prodajna aktivnost Optiminih prodajnih partnera te da neće prodati Optimina maloprodajna mjesta.

Kada je riječ o zaštiti dosadašnjih korisnika Optiminih veleprodajnih usluga koja uključuje i uslugu zakupa optičkih niti (eng. dark fiber), HT se obvezao da ugovori između Optime i njenih kupaca tijekom trajanja koncentracije ostaju na snazi za razdoblje na koje su sklopljeni. Izuzetak su ugovori koji bi se mogli prijevremeno raskinuti zbog financijskih/gospodarskih razloga, o čemu HT unaprijed mora obavijestiti povjerenika i Agenciju.Također, HT i Optima se obvezuju da će tijekom trajanja koncentracije Optima na veleprodajnoj razini ostalim operatorima na tržištu (postojećim i/ili novim), po troškovno orijentiranim i tržišno osnovanim cijenama, ponuditi u zakup slobodne kapacitete u izgrađenoj optičkoj mreži, pri čemu ta ponuda neće imati utjecaja na postojeće ugovore kupaca te Optimine veleprodajne usluge. Optima se obvezuje dostaviti povjereniku i Agenciji javnu ponudu za pružanje veleprodajnih usluga zakupa slobodnih kapaciteta u optičkoj mreži u roku od 30 dana od dana HT-ovog stjecanja kontrole nad Optimom.

Tijekom trajanja koncentracije, HT neće Optimi omogućiti povoljniji tretman u pogledu pružanja veleprodajnih usluga HT-a u odnosu na ostale operatore prisutne na mjerodavnom tržištu. Tijekom trajanja koncentracije Optima će na svojim mrežnim stranicama, u okviru svojeg službenog memoranduma te na svojim računima prema korisnicima njezinih usluga imati naznačenu informaciju da je dio HT grupe.HT se obvezuje da tijekom trajanja koncentracije neće sudjelovati u preuzimanjima kontrole nad ostalim alternativnim operatorima elektroničkih komunikacija nad kojima jest, ili bi mogao biti, otvoren postupak predstečajne nagodbe.

- Zadovoljni smo današnjim rješenjem AZTN-a, no postupak preuzimanja upravljanja i kontrole nad OT-om od strane T-HT-a još nije završen. U tom postupku još predstoji sklapanje i potvrđivanje predstečajne nagodbe pred nadležnim Trgovačkim sudom u Zagrebu. Također, glavna skupština OT-a treba donijeti odluku o izdavanju novih dionica i druge odluke u skladu s uvjetima predstečajne nagodbe - kazali su iz HT-a.

02. svibanj 2024 12:22