Hrvatska
StoryEditor

HTZ objavio poziv za pet modela udruženog oglašavanja

23. Kolovoz 2013.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je s ciljem što kvalitetnije pripreme turističke 2014. godine definirala modele udruženog oglašavanja s javnim i privatnim turističkim sektorom već u kolovozu, što je najranije u odnosu na sve protekle godine, priopćeno je danas iz HTZ-a.

Time će se, kako se ističe, omogućiti turističkom sektoru kvalitetnija priprema iduće turističke sezone, s obzirom da već sada imaju na raspolaganju informacije o načinima udruženog oglašavanja za sljedeću sezonu.

HTZ je danas u medijima objavio i javni poziv za pet modela udruženog oglašavanja, rok za prijavu je do zaključno 1. listopada, a javni poziv s cjelokupnom dokumenatcijom za prijavu objavljen je na mrežnim stranicama HTZ-a.

Iz HTZ-a u priopćenju ističu kako je, sa željom pojednostavljenja procedura i unapređenja sustava, smanjen broj modela udruženog oglašavanja na njim pet, u kojima se pojednostavljuje dokazna dokumentacija te se prilikom raspodjele sredstava uvažava značaj pojedine županije mjeren brojem ostvarenih noćenja u 2012. godini.

Sukladno strateškom marketinškom cilju HTZ-a - povećanje dolazaka u pred i posezoni, 70 posto sredstava bit će uloženo u aktivnosti za pred i posezonu, dok će se 30 posto odnositi na glavnu sezonu.

Budući da je drugi strateški marketinški cilj HTZ-a povećanje broja dolazaka u kontinentalnoj Hrvatskoj, sredstva će se kontinuirano tijekom cijele godine raspoređivati u tu svrhu.

Iz HTZ-a ističu i da su definirali nove, poboljšane modele udruženog oglašavanja nakon provedenih konzultacija sa svim relevantnim nacionalnim strukovnim udrugama i sustavom turističkih zajednica.

"Novi modeli su rezultat uloženog truda svih uključenih u njihovu izradu te je ovo prvi puta da se u pripremu sljedeće sezone kreće ovako rano. S obzirom da je ovogodišnji pristup njihovoj izradi potpuno nov, sveobuhvatan, te potpuno usklađen s našim ciljevima i zadaćama, s pravom očekujemo pozitivne koristi od novih poboljšanih i pojednostavljenih modela u 2014. godini", izjavila je direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić.

Model I. se odnosi na oglašavanje nositelja smještajne ponude privatnog sektora uz sudjelovanje sustava turističkih zajednica, a u sredstvima za oglašavanje po tom modelu HTZ sudjeluje s 25 posto, a sustav turističkih zajednica i/ili nositelj smještajne ponude sa 75 posto.

Model II. se odnosi na opće oglašavanje ponude destinacije (opće/imidž oglašavanje koje provodi sustav turističkih zajednica i nacionalne strukovne udruge u turizmu za svoje članice) i u tom modelu udjel HTZ-a i sustava turističkih zajednica je po 50 posto.

Model III. se odnosi na oglašavanje organiziranih programa putovanja tour operatora i turističkih agencija, konsolidatora u zračnom charter prijevozu i konsolidatora programa organiziranih putovanja.

U odnosu na ovu godinu, novost je što se partneri razvrstavaju prema značaju pojedinog partnera za hrvatski turizam, koji će se utvrđivati prema vrsti, karakteristikama, razdoblju i dinamici ostvarivanja te planiranom obujmu programa za Hrvatsku za iduće tri godine (2014., 2015. i 2016.).

Udjel HTZ-a u oglašavanju po tom modelu može iznositi najviše do 50 posto, a toliko najviše može biti i udjel HTZ-a za model IV.

Model IV. se odnosi na oglašavanje posebnih programa od interesa za pojedine destinacije, a može obuhvaćati oglašavanje programa zračnog, trajektnog/brodskog, željezničkog i autobusnog prijevoza od interesa za turizam destinacije, oglašavanje organiziranih zimskih i drugih programa touroperatora/turističkih agencija od posebnog interesa za turizam destinacije te oglašavanje ostalih programa od interesa za turizam destinacije.

Model V. se odnosi na oglašavanje ponude kontinenta, osim grada Zagreba (oglašavanje komercijalnih programa privatnog sektora, opće/imidž oglašavanje te oglašavanje organiziranih putovanja s najmanje jednim noćenjem). Za oglašavanje komercijalnih programa privatnog sektora i opće/imidž oglašavanje, uvjeti će biti isti kao i za ostale županije, ali će udjel sredstava HTZ-a biti veći i iznosit će do 80 posto.

HTZ-a će kontinuirano analizirati kvalitetu provedenih promotivnih kampanja po svim modelima oglašavanja s javnim i privatnim sektorom te mjeriti isplativost ulaganja u cijeli projekt, s ciljem ostvarivanja maksimalnog povrata na uložena sredstva, zaključuje se u priopćenju.

26. travanj 2024 02:50