Hrvatska
StoryEditor

HTZ pomaže u primjeni sustava eVisitor

25. Ožujak 2016.

Hrvatska turistička zajednica tijekom uskrsnih blagdana organizira informatička dežurstva, radi potpore u primjeni sustava eVisitor, priopćeno je u petak iz HTZ-a.

Sustav eVisitor krenuo je s 1. siječnjem ove godine, a služi prijavljivanju i odjavljivanju turista, prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima. Važan je za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe, kao i za obradu i analizu podataka za statistička izvješća, a dostupan je besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija.

Obveznici su pružatelji usluga smještaja kojih je više od 60 tisuća registriranih u Hrvatskoj, a pristup sustavu ima i oko 300 turističkih zajednica te tijela državne uprave, kao što su Turistička inspekcija, Ministarstvo unutarnjih poslova-MUP, Porezna uprava, Carinska uprava, Državni zavod za statistiku i dr.

- Ovo je prva godina primjene sustava eVisitor i upravo zbog toga našem sustavu i krajnjim korisnicima želimo dati maksimalnu podršku u primjeni sustava u praksi. U skladu s navedenim, te s obzirom na pojačani turistički promet koji se očekuje u narednim danima, organizirali smo i posebna dežurstva tijekom nadolazećih uskrsnih blagdana u sklopu kojih će naša služba informatičara biti konstantno na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i upute, prenose se u priopćenju izjava direktora Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića.

HTZ napominje kako su tijekom dosadašnjeg korištenja sustava eVisitor uočena određena različita tumačenja, odnosno različite primjene propisa. Zbog toga je HTZ, u suradnji s Ministarstvom turizma, pripremio pregled učestalih upita, odnosno tumačenja Zakona o boravišnoj pristojbi i vezanih provedbenih propisa, u dokumentu koji je dostavljen sustavu turističkih zajednica i koji se, uz sustav podrške za sve subjekte i korisnike sustava, nalazi na web stranici www.evisitor.hr, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da se korisnici za sve nejasnoće mogu obratiti nadležnoj turističkoj zajednici, a po potrebi i na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

28. travanj 2024 00:11