Hrvatska
StoryEditor

HTZ za iduću godinu planira 20 posto manji proračun

30. Listopad 2015.

Ukupni proračun Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za iduću godini planira se u iznosu od blizu 262 milijuna kuna, 66,5 milijuna kuna ili 20 posto manje nego za ovu godinu, što je na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a u petak objašnjeno smanjenjem očekivanih prihoda od članarine za oko 6,3 milijuna ili za 15 posto te izostankom prijenosa prihoda/neutrošenih sredstava iz prethodne godine.

Iznos proračuna s prihodima i rashodima za iduću godinu sadržan je u prijedlogu programa rada HTZ-a kojeg su danas jednoglasno prihvatili članovi Turističkog vijeća kao i niz drugih izvješća, poput onog Nadzornog odbora po kojemu je HTZ u prvih devet mjeseci uglavnom realizirao programske i planirane aktivnosti.

Iako je prema usvojenom prijedlogu Godišnjeg programa rada i financijskog plana za iduću godinu smanjen očekivani prihod HTZ-a, što se nije dogodilo u toj mjeri dugi niz godina, članovi Vijeća pred novinarima na sjednici to nisu komentirali, dok je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić kazao da iz državnog proračuna za iduću godinu očekuju isto kao i za ovu - 78 milijuna kuna, a od boravišne pristojbe 6 posto više nego ove godine to jest 115,5 milijuna kuna.

Kao i prihodi, ukupni rashodi se za iduću godinu planiraju u iznosu od 262 milijuna kuna, od čega bi se najviše ili blizu 143 milijuna kuna trebalo utrošiti za jačanje snage brenda Hrvatske, što će po Ivičićevim riječima i biti najviše biti u fokusu rada.

- Najveće povećanje od 113 posto u odnosu na ovu godinu ili na 14,2 milijuna kuna odnosi se na sredstava koja ćemo usmjeriti za promociju pred i posezone, jer nam to treba s obzirom da poraste teško možemo očekivati u srpnju i kolovozu, dok ćemo sredstva za podršku industriji smanjiti s oko 110 na približno 50 milijuna kuna, troškove Glavnog ureda za oko 3 milijuna kuna, na 18,7 milijuna kuna, a za predstavništva za 4,3 milijuna kuna na 30,1 milijun kuna - kazao je na Vijeću Ivičić.

Sufinanciranje Toura of Croatia, Pannonian Challengea i autobusera

Vijeće je usvojilo i prijedloge HTZ-ovog sufinanciranja dviju velikih sportske manifestacija za iduću godinu koje imaju jak turistički karakter - biciklističku utrku kroz Hrvatsku Tour de Croatia kao mega projekt s iznosom od 4 milijuna kuna, što je isti iznos koji je HTZ izdvojio za to ove godinu kada je ta utrka održana prvi puta, te milijun kuna za svjetsku manifestaciju ekstremnih sportova Panonia Chalenge koja se u Osijeku održava u kolovozu.

- To su vrijedne sportske i turističke manifestacije koje Hrvatsku stavljaju u prvi plan u brojnim medijima svijeta, a važne su i jer se održavaju u ne previše turistički razvijenim dijelovima Hrvatske te time pridonose zapošljavanju i razvoju - naglasio je predsjednik HTZ-a i ministar turizma Darko Lorencin.

Na njegov prijedlog Vijeće je usvojilo i odluku da se dodatno razmotri i svim turističkim tvrtkama na otocima dostavi prijedlog rapske hotelske kuće Imperial o sufinanciranju povratne trajektne karte autobuserima koji dovoze turiste u pred i posezoni na otoke.

- To je hvale vrijedna inicijativa za približavanje otoka turistima, i ako se tvrtke i drugi partneri, županijske i gradske turističke zajednice slože oko tog sufinanciranja, i Glavni ured će sudjelovati - istaknuo je  Lorencin.

Predsjednik Uprave Imperiala i član Vijeća Vladimir Miš prijedlog je objasnio velikom važnošću autobusera kojima zapravo počinje i završava sezona i punjenje hotela, a kojima su troškovi prijevoza sve veći.

- Na Rab i Lošinj autobuseri dovezu turista koji ostvaruju na stotine tisuća noćenja a prema našem prijedlogu to bi se odnosilo na sve otoke i trajektne linije. Ukupan iznos tog sufinanciranja bi uz cijene trajekata bez popusta bio oko 3,5 milijuna kuna, od čega bi 50 posto snosili hotelijeri (smještaj), a po 25 posto županijske i gradske turističke zajednice te HTZ, koju bi to koštalo najviše oko 875 tisuća kuna s PDV-om - poručio je Miš.

19. travanj 2024 01:55