Hrvatska
StoryEditor

HUO: Premija osiguravatelja u kolovozu niža 0,7 posto

14. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Krajem kolovoza ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 6,07 milijardi kuna, što predstavlja pad od 0,71 posto u odnosu na kolovoz 2015. godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,5 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine bilježi rast za 0,42 posto, na 4,16 milijardi kuna.

No, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je istodobno pala za 3,1 posto, na 1,9 milijarde kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem kolovoza u iznosu od 1,4 milijarde kuna ili 4,19 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom u iznosu od 1,34 milijarde kuna. Taj je iznos premije za 4,8 posto niži nego u kolovozu prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

Potvrđuju to i podaci HUO-a o prosječnoj premiji u toj vrsti osiguranja, koja je u kolovozu ove godine iznosila 918,35 kuna te je bila za 7,9 posto niža u odnosu na kolovoz prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom krajem kolovoza u iznosu od 1,5 milijardi kuna, što je za 11,56 posto manje u odnosu na premiju iz kolovoza lani.

Promatrano prema društvima za osiguranje, krajem kolovoza je najveći tržištni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,05 posto, zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,7 milijardi kuna.

Drugi je Allianz, sa 769,17 milijuna kuna premije, odnosno 12,66 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, s gotovo 534 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 8,79 posto.

Croatia osiguranje je krajem kolovoza zauzimalo najveće udjele u oba segmenta osiguranja - u "neživotu" je držalo 32,03 postotni udio (premija od 1,33 milijarde kuna), a u "životu" 19,39 posto (371 milijun kuna premije).

U segmentu neživotnih osiguranja na drugom je mjestu Euroherc, s udjelom u ukupnoj premiji od 12,8 posto, a treći je Allianz, s 10,22 posto udjela. U životnim osiguranjima, pak, Allianz zauzima drugo mjesto i gotovo 18 posto udjela na tržištu, a treće je Generali osiguranje, koje u tom segmentu ima tržišni udio od 8,95 posto.

16. travanj 2024 21:16