Hrvatska
StoryEditor

HUP je spreman dati ljude Vladi za ministarske pozicije

03. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Kad je riječ o gospodarskom odnosima između Hrvatske i Slovenije, Branko Roglić, vlasnik grupe Orbico, ne očekuje nikakve probleme koji bi mogli proizaći zbog arbitraže.

Također, počasni generalni konzul Slovenije u Hrvatskoj ne očekuje da bi Slovenci prestali dolaziti na odmor u Hrvatsku niti da će hrvatski građani prestati kupovati slovenske proizvode.

- Mi smo dvije male zemlje koje moraju funkcionirati kao jedno tržište, kaže Roglić piše Jutarnji list.

Kao jedan od glavnih gospodarskih problema podvlači prezaduženost Hrvatske. Svake godine zadužujemo se za dvije milijarde eura, javni dug je već sad 85 posto BDP-a. Taj trend, kaže, mora se odmah zaustaviti. Zato je HUP i uputio 16 pitanja parlamentarnim strankama.

- Nisam za to da se bilo kome otpisuju dugovi, pa ni Grčkoj. Pristaša sam njemačkog modela poslovanja jer smatram da se samo radom i štednjom mogu postići rezultati. Na temelju odgovora stranaka HUP će se postaviti i pozicionirati. No, u ovom je trenutku još prerano za to. HUP će na vrijeme donijeti svoj stav.

Prvi potez buduće Vlade, kakva god bila - lijeva ili desna - mora biti restrukturiranje države. To se prije svega odnosi, kaže Roglić, na smanjenje broja županija i općina, kao i administracije koja mora biti manja i učinkovitija. Nadalje, treba restrukturirati javna poduzeća koja imaju višak djelatnika. Takva poduzeća moraju postati profitabilna, a njihovu dobit uplaćivati u proračun i time smanjiti porezne presije. Vlasnik Orbica smatra i da se mora sve privatizirati osim ključnih resursa - Hrvatskih šuma , voda, energetike... Na kraju, ali ne i najmanje bitno, smatra Roglić, mora se nastaviti s fiskalizacijom jer porez mora platiti svatko te nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije.

Priznaje da će to biti problem, zato ima i prijedlog koji bi mogao pomoći Vladi.

HUP je spreman pomoći svakoj Vladi koja bude provodila reforme koje će ojačati hrvatsku gospodarsku poziciju. Ne bismo bježali ni od kadrovskih rješenja. Spremni smo pomoći savjetima ali i davanjem kadrova za poneko ministarsko mjesto, ako za to postoji potreba, poručio je Roglić.

Na kraju osvrnuo se i na poljsku akviziciju - Orbico je nedavno za 40 milijuna eura preuzeo 80 posto poljske tvrtke Distribev koja se bavi distribucijom pića. Roglić je najavio i preuzimanje jedne tvrtke iz ukrajine. Time će Orbico poslovati u 18 zemalja svijeta.

26. travanj 2024 21:37