Hrvatska
StoryEditor

HUP-ovih 16 ključnih pitanja za javnu ocjenu političkih stranaka

26. Svibanj 2015.

Da smo imali pet ministara Borisa Lalovca ova bi Vlada bila mnogo uspješnija, mudrost je u slušanju – poručio je Petar Lovrić, direktor HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika s predstavljanja 16 ključnih pitanja koje, podosta prije izbora stavljaju u eter. Očekuju da se svi pretedenti na vlast na njih referiraju.

Lovrićeva je izjava svojevrsno sumiranje rada ne samo ove vlade. Izostanak komunikacije i ignoriranje svih upozorenja ne samo HUP-a uvelo nas je u dugotrajnu recesiju iz koje ovogodišnjih 0,2 ili 0,3 posto neće značiti ništa.

- Vlada će izvijestiti da smo izašli iz recesije, no stav je HUP-a da ulazimo u stagnaciju, nema oporavka niti zamašnjaka. Ovih 16 pitanja na koje od političkih stranaka tražimo odgovore pokazat će u kojem smjeru vode Hrvatsku i kakva će biti budućnost nakon izbora. Izbori su zadnja šansa da samostalno odlučujemo o svojoj budućnosti – poručila je prva dama poslodavaca Gordana Deranja.

Stavovi stranaka o postavljenim će se pitanjima/gospodarskim programima ocjenjivati, HUP će napraviti analize i usporedbe svakoga od njih i svoje zaključke staviti na web. Kako će izbjeći naklonost nekoj stranci ili opciji, u slučaju da neki program doista udovolji, barem formalno, postavljenim pitanjima nije baš jasno. Deranja kaže tek da će iz objavljene analize svaki čitatelj moći izvući vlastite zaključke.

U nastavku je popis svih 16 pitanja, detalje nema smisla navoditi, jer se s tom tematikom borimo od osamostaljenja.

1.Kako ćete se obvezati na poštivanje fiskalnog pravila te kako ćete provesti fiskalnu konsolidaciju?2.Kada i kako ćete promijeniti teritorijalni ustroj zemlje?3.Kada i kako ćete provesti reformu javne uprave?4.Kako ćete već u prvoj godini mandata otkloniti najveće administrativne i investicijske barijere?5.Kada i kako ćete smanjiti porezna i neporezna opterećenja poslovnog sektora?6.Kada i kako ćete reformirati pravosuđe i unaprijediti kvalitetu propisa?7.Kada i kako ćete povećati efikasnost državnih poduzeća i korištenje državne imovine?8.kako vidite ulogu privatnog sektora u pružanju javnih usluga?9.Kada i kako ćete provesti reformu tržišta rada u cilju povećanja zaposlenosti, posebno mladih?10.Kako ćete nadograditi kurikulum, odnosno uspostaviti kvalitetniji sustav obrazovanja i strukovnog obrazovanja u cilju povećanja zapošljivosti?11.Kada i kako ćete unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav?12.Kako ćete rješavati problem starenja stanovništva i mogućeg nedostatka radne snage?13.kako ćete osigurati energetsku dostupnost, sigurnost i ekološku održivost?14.Kako ćete poticati znanost i inovacije u funkciji njihovih gospodarskih primjena?15.Kako ćete povećati kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo?16.Kako ćete povećati korist članstva zemlje u NATO-u i povećati iskoristivost EU fondova?

HUP će u drugome dijelu godine organizirati niz okruglih stolova upravo s ključnih 16 pitanja kako bi kroz stručnu diskusiju (u koju će uključiti i sindikate i NGO) stigli do izvedivih rješenja.

HUP-ovac i vlasnik Orbico-a Branko Roglić ponovno je upozorio kako 60 posto Hrvatske nije privatizirano, po čemu smo gori i od Bugarske. A zašto privatizirati?

- Socijalizam je bankrotirao, ne kapitalizam – kategoričan je.

Svi zajedno poručuju kako socijalne države kakvu želimo nema bez radnih mjesta, a njih neće biti ako nam grčki scenarij visi za vratom. Tim više što smo, kažu HUP-ovci, sve probleme riješili, osim – gospodarstva!

13. travanj 2024 05:05